Arkiv

SLC - Rapport2 1
Vårsådden långt hunnen och tillväxten är snabb

Vårsådden har framskridit med fart. I södra och västra Finland är största delen av vårspannmålen redan i jorden. Endast i Lappland är vårbruket ännu i sin början. I Lappland har översvämningar försenat vårbruksstarten. Sådden har framskridit med verkligt god fart sedan andra veckan i maj. Vädret blev varmare och åkrarna torkade upp bra, vilket gav fart åt vårsådd och gödselspridning, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Slutliga nivåer för EU:s direktstöd 2022 fastställda

Regeringen har fastställt de slutliga enhetsnivåerna för 2022 för direkta jordbruksstöd som finansieras helt av EU. Direktstöd som betalas för 2022 är grundstöd, förgröningsstöd, stöd till unga jordbrukare samt produktionskopplade bidrag för nötkreatur, får och getter samt bidrag för vissa jordbruksgrödor.

SLC - Ffd Ilmasto Nepal By Jenny Ohman
FFD deltar i Världen i byn-festivalen

FFD deltar i Världen i byn-festivalen i Helsingfors både som programproducent och som utställare. I FFD:s program lördagen den 27 maj klockan 18.10-18.30 samt online kommer lantbruksproducenternas roll som en del av den gröna omställningen att diskuteras.

SLC - Dsc08655
Safarin bland frukt och grönt dragplåster på Ålands vårfest

Ålands Grönskar som är den åländska Skördefestens vårliga pendang genomförs under helgen 27-28 maj. En av årets nyheter är att nio av Ålands Trädgårdshalls odlare ordnar guidade rundturer på sina gårdar.

SLC - Img 7604
Nytt slakt- och aktivitetshus tar form i Norra Pörtom

Pörtom-Dahlbo jaktförening siktar på att kunna färdigställa sitt nya slakt- och aktivitetshus i sommar. Det fleråriga Leader-projektet innebär en modernisering av jaktföreningens faciliteter. Det är samtidigt en satsning som överlag gynnar byarna i Norra Pörtom.

SLC - Vipubild 2
Många bekanta element men också mycket nytt i nya CAP

Vi inleder stödtemat med några definitioner – bara för säkerhets skull.

SLC - Bild 3 Markkartering
Villkorligheten genomsyrar allt och kräver noggrannhet av odlaren

I det följande går vi igenom en rad villkor i punktform som ska uppfyllas av odlaren.

Stödansökan på Åland

Landskapsregeringen ordnade i maj två informationstillfällen om ersättningar och stöd som kan ansökas i vårens stödansökan.

SLC - Vipumobil
Nya stödformer och villkor: Var uppmärksam på maximal andel som ersätts och vilka kombinationer som är möjliga

I det följande går vi igenom krav och ersättningsnivåer inom miljöförbindelsen, kompensationsersättningen, grundläggande inkomststöd, omfördelningsstöd, bidrag för specialgrödor, inkomststöd för unga jordbrukare samt miljösystemstöd.

NTM-centralen: Odlarstöden i ett nötskal

Esme Manns som är ledande sakkunnig på NTM-centralen i Nyland lyfter fram de viktigaste aspekterna gällande de nya odlarstöden.

VIPU-ombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de VIPU-ombud som lokalavdelningarna inom ÖSP och SLC Nyland har utsett.

SLC - Img 7858
Nytt inom miljöavtal och ekoförbindelse

Från och med i år söks miljöavtalen elektroniskt i Vipu-tjänsten. Gamla avtal gör odlaren bäst i att förnya. Inom ekoproduktionen gäller nya utbildningskrav och bestämmelser om avsalugrödor. Odlarna uppmanas också använda sig av Råd 2030-rådgivning för att underlätta navigationen inom det nya stödreglementet.