Arkiv

Utfallsdiken blev till vattendrag i Vipu

Från odlarhåll rapporteras om förändringar i Vipu-tjänsten där tidigare utfallsdiken plötsligt blivit till vattendrag. Detta betyder att det krävs en 3 meter bred skyddsremsa mellan åkern och vattendraget, vilket skapar problem för de som redan kommit igång med sådden.

Utvecklingsprojekt för ändringar i vilka områden som kan göras till skyddszoner

Ett projekt har inletts för att utveckla tillämpningsområdet för åtgärden skyddszoner inom systemet med miljöersättning. Utgångspunkten för utvecklingsarbetet är ett effektivare vattenskydd och målet är att det nya tillämpningsområdet ska införas 2024, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Ledaren: EU bör vara den naturliga garanten för att den ukrainska exportspannmålen når sin slutdestination ute i världen

Visst, om man ser på det hela ur ett riktigt kort perspektiv så kunde kanske EU:s bönder vinna på att konkurrensen från den ukrainska exportspannmålen uteblir. Det är ändå inte alls säkert att EU:s bönder får bättre betalt för sin spannmål trots att så skulle ske, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Mycket nytt i årets stödansökan – var uppmärksam

En stor del av årets intäkter kommer på de flesta gårdar via stöden, på många växtodlingsgårdar kan det handla om hela 40-50 procent av årets intäkter. Därför gäller det att vara noggrann med ansökan, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Satellitovervakning
Satellitövervakning

SLC - Metan Valio Vapaanlehman190820 2315 Edit
Ny forskning: Metanutsläppens uppvärmande effekt har överskattats

Metanutsläppens roll som växthusgas står inför en revidering. Enligt nyare forskning har metanens värmande effekt i tidigare mätningar överskattats 3-4 falt. Metanen som uppstår vid husdjursproduktion kan dessutom inte likställas med koldioxid, utan utgör en naturlig del av kolets kretslopp. Detta betyder att metanutsläppskalkylerna även för Finlands del är missvisande.

SLC - Metan4 Maj23 Ct
Helhetsbilden saknas ofta när klimatpåverkan diskuteras

Jordbrukets klimatpåverkan beaktas ofta på ett felaktigt sätt i olika modeller. Helhetsbilden av vad som är ett naturligt kretslopp saknas. Därför kommer de nya rönen om kors metanutsläpp inte som en överraskning för mjölkproducenterna Jeremias Ahlvik och Niclas Sjöskog.

SLC - Dsc08676
Vallprognoser bäddar för viktigaste foderskörden

Med hjälp av vallprover och temperatursummor från totalt tolv mätstationer på fasta Åland driver Ålands Hushållningssällskap också i år ett projekt för att hjälpa odlarna att uppnå optimala vallskördar.

SLC - Img 0633
Regeringsförhandlingarna: SLC vill inte se beskärningar i stöden

Regeringsförhandlingarna på Ständerhuset har tagit en paus i de flesta arbetsgrupper denna vecka. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback konstaterar ändå att jordbruksarbetsgruppen börjar vara klar med sitt arbete.

SLC - Monitor1 Maj23 Ct
Nu inleds satellituppföljningen av arealstöden i hela EU

Från jordbrukarhåll finns det oro över EU:s monitorering av åkerstöden. Men enligt Åke Möller på Livsmedelsverket innebär satellituppföljningen inga stora förändringar på gårdsnivå. Dessutom är systemet rättvisare för alla, säger han. Läs mer om nya CAP i fredagens stödtema!

Granbarkborren svärmar på Åland

De varma dagarna under vecka 19 den 8-14 maj ledde till att granbarkborrens svärmning kom igång på Åland. Och när skogsbruksingenjör Mats-Johan Flinck från landskapets skogsbruksbyrå kontrollerade fällorna i måndags den 22 maj var antalet barkborrar dubbelt större än föregående måndag den 15 maj.

SLC - Matpris1
Trycket på matpriserna håller på att minska

Enligt Naturresursinstitutets färska konjunkturöversikt för jordbruks- och livsmedelsekonomin förväntas uppgången av livsmedelspriserna avta klart och priserna antas vända nedåt mot slutet av året.