Arkiv

SLC - Pals2 Maj23 Ct
Nya ordföranden: Pälsfarmarna börjar se ljus i tunneln

De senaste åren har varit exceptionellt svåra för pälsfarmarna. Men efter pandemin – som slagit hårt mot branschen – börjar de som valt att fortsätta att se ljuset i tunneln. Det säger Robert Nygård, som nyligen valdes till ny ordförande för SÖP.

SLC - 20200924 105522
Rådgivning för häststall i Västra Nyland fortsätter under sommaren 2023

Åt häststallen har man redan under fyra år tid erbjudit rådgivning i miljöärenden inom Sjundeå ås och Hiidenvesi sjös restaureringsprojekt. Målsättningen med den rådgivning, som Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) erbjuder, är att åt stallen erbjuda information och lösningar för hur man kan minska vattendragsbelastningen samt främja miljöskyddet.

Ansökan om jordbrukets och vattenbrukets kostnadsstöd öppnar 1.6

Ansökan om jordbrukets och vattenbrukets kostnadsstöd inleds 1.6 kl.09.00 och slutar 31.7 kl.16.15. Ansökan görs via Statskontorets elektroniska ärendetjänst (e-tjänsten).

SLC - 1681748266714 20230417 Ep 148521 B Aha Aha Eg 060
EPP vill fälla EU:s restaureringsförordning

Europaparlamentets största parti EPP (Europeiska folkpartiet) har meddelat att de vill fälla EU:s restaureringsförordning. Dessutom vill man också bli av med förslaget till förordning om bekämpningsmedel inom jordbruket.

Stöd för biodling kan sökas i e-tjänsten Vipu

Nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen kan sökas i e-tjänsten Vipu. Ansökningstiden går ut 15.6.2023, meddelar Livsmedelsverket.

Nivån på stödet till svin- och fjäderfähushållningen i södra Finland 2022 fastställdes

Regeringen har slagit fast den slutliga nivån på stödet för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland 2022. De stödnivåer som anges i förordningen om nationellt stöd till södra Finland 2022 baserar sig på en bedömning av antalet stödberättigande enheter som gjordes hösten 2021.

Mika Paananen blir direktör vid LPA

Tradenom YH, eMBA Mika Paananen har utnämnts till ansvarig direktör för ersättningstjänsterna och it-förvaltningen vid LPA. Han kommer också att ingå i ledningsgruppen.

Trädgårdsbranschens innovationspris 2023 söker idéer för att förbättra produktionen

Handelsträdgårdsförbundet har utlyst en innovationstävling för att hitta produkter, produktionsmetoder, tjänster eller idéer som avsevärt kan förbättra den finländska växthusproduktionen och dess lönsamhet.

SLC - Sasong5 Maj23 Ct
Frågetecknen kvarstår – men givande att producera grönsaker igen

De två senaste vintrarna har Granös Grönsaker Ab i Töjby stängt ner produktionen. Nu satsar de fullt på säsongsodlingen och Emma Granö-Ring njuter av att det igen växer i växthusen. Men frågetecknen inför nästa vinter är fortfarande många.

SLC - 20230415 154902
Porslinsutställning på lantbruksmuseet i Finbygränd

Lantbruksmuseet i Finbygränd håller en temautställning i år för att uppmärksammar porslinstillverkaren ARABIA som firar 150 år.

SLC - G2
Georgien dränks i billigt ryskt vetemjöl

I Georgien konkurreras veteodlare ut av billigt vete och mjöl från Ryssland. Vi har besökt Nikoloz Beniaidze som är en av Georgiens största veteodlare. Trots att skörden närmar sig är hans lager fortfarande fulla av vete från förra årets skörd.

SLC - Manninen Esa
Esa Manninen tilldelades Walter Ehrström-stiftelsens förtjänstmedalj i guld

Walter Ehrström-stiftelsen har tilldelat MMM, ELT h.c. Esa Manninen förtjänstmedaljen i guld för hans framgångsrika karriär inom mjölkproduktion, särskilt till förmån för den finska mjölkhygienen.