Arkiv

SLC - We1 Maj23 Ct
De är stolta över att ha producerat E-klassmjölk i 25 år

Att få Walter Ehrströms medalj i guld för leverans av E-klassmjölk i 25 år är något som alla mjölkproducenter eftersträvar. En gård som tilldelades medaljen i våras är Vesterbacka gård i Kronoby. Medaljen betyder mycket för oss, säger Mia och Johan Drycksbäck.

SLC - Lpx 00006904
Tysk agrarminister: Släng ut grisarna, satsa på cannabis!

Tysklands grisproduktion har hamnat i en svår kris. Grispriset är lågt och lönsamhet har blivit en myt. På många gårdar står stallen redan tomma. Jordbruksministern i delstaten Nedersachsen råder därför producenterna att sadla om till cannabis.

Ledaren: Regeringsförhandlingarna är utmanande för alla inblandade partier – med ett undantag

Det är närmast för Kristdemokraterna som regeringsförhandlingarna nödvändigtvis inte blir så svåra, varken i sak på Ständerhuset eller att sälja in till de egna partimedlemmarna. För alla andra inblandade partier blir det sannolikt utmanande på sätt eller annat, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Botten har gått ur ekoproduktionen

Alldeles för låga producentpriser i kombination med högre produktionskostnader och när det dessutom i nya CAP finns en regel om att man nu måste förbinda sig för minst fem år som ekoproducent så blir den risktagningen alltför riskfylld för många, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Morsdag 23
Regeringsförhandlingar

SLC - Dsc08568
Ålands kalla hav kräver mera fosfor på åkrarna på våren

Trots högljutt motstånd från Ålands gröna politiker och andra oppositionspartier har Ålands lagting antagit Finlands nya gödslingslag som en så kallad blankettlag, men med ändringen att ålänningarna på våren får ge en liten större startdos fosfor. Lagens utformning gick i den riktning Ålands Producentförbund önskade, kommenterar vd Sue Holmström.

SLC - Lysrorsforbud
EU:s lysrörsförbud kan medföra överraskande kostnader

Enligt ett uppdaterat EU-direktiv kommer det att vara förbjudet att sälja fluorescerande lysrör från och med den 24 augusti 2023. Förbudet gäller T8- och T5-lysrör på grund av den giftiga kvicksilvergasen i rören samt ökade krav på energieffektivitet.

SLC - Bigro1
Växthusföretaget Bigro utsett till årets jämställdhetsföretag i Österbotten

Österbottens jämställdhetsföretag 2023 är Bigro Ab från Närpes. Växthusföretaget Bigro sysselsätter cirka 70 personer, som representerar sex olika nationaliteter.

Vårdbruket lika sent som förr i tiden

Vårbruket på Åland är 10-14 dagar senare än det ”nya normala”. Men nu har odlarna efter den kyliga perioden kring månadsskiftet ”smugit igång” och börjat sätta både lök och potatis.

SLC - Lpx 00155766
Holländska djurgårdar får nedläggningspremie av EU

EU-kommissionen beviljar sammanlagt 1,47 miljarder euro som kompensation till djurgårdar i Nederländerna som frivilligt upphör med verksamheten. Målet är att minska kvävebelastningen i områden där utsläppen överstiger vissa miniminivåer.

Nytt medlemsregister ­­– kolla fakturan noggrant!

SLC har i år tagit i bruk ett nytt medlemsregister så förbunden ber er att kontrollera era uppgifter på fakturan extra noga.

SLC - Varbruk4 Maj23 Ct
Vårbruket kom igång även i Österbotten

Vårvärmen har kommit till Österbotten och med den torde vårbruket komma igång på allvar de kommande dagarna. Men redan i början av veckan hade en del kommit igång med såningsarbetet. En av dem Tommy Hägglund som sådde vårvete i Övermark.