Arkiv

SLC - Varbruk1 Maj23 Ct
Odlarna väntar på att åkrarna ska torka upp

I största delen av landet väntar man nu på att få komma ut på åkrarna. Odlarna hoppas på värme och uppehåll, eftersom regn och kylslaget väder fördröjt upptorkningen av åkrarna. Regnet har dock smält tjälen och jämnat ut fuktigheten i åkrarna. För närvarande ser vårsådden ut att dra i gång på allvar under denna vecka, uppger ProAgria i årets första växtodlingsrapport.

SLC - Rukwied Quelle Brauer Dbv 16
Tyska potatisodlare bävar för EU:s växtskydd

Ett totalförbud mot kemiskt växtskydd på skyddade områden skulle dra undan mattan för odlare av potatis och sparris på känsliga områden. Det hävdar en expertrapport som denna vecka presenterades i EU-parlamentet.

EPP-gruppen går emot SUR-planen

Det europeiska folkpartiet (EPP) i EU-parlamentet avvisar med ett partibeslut kommissionens gröna planer. Därmed tar den konservativa gruppen i princip avstånd från EU-kommissionens visioner för den europeiska jordbruks- och miljöpolitiken.

Offentliga upphandlingar av livsmedel bör ingå i marknadsombudsmannens befogenheter

Livsmedelsmarknadsombudsmannen och livsmedelsbranschens intresseorganisationer vill se en ändring av livsmedelsmarknadslagen för att de offentliga upphandlingsavtalen tas in i livsmedelsmarknadsombudsmannens befogenheter.

SLC - Skog Plantering Sb
Nästan 100.000 hektar skog planteras eller sås i vår

Skogsodlingssäsongen har inletts i södra Finland. Under de kommande veckorna planteras cirka 170 miljoner trädplantor, uppger Finlands skogscentral.

SLC - Grain Initiative Bsgi Vessel Movements 2023
Ryssland blockerar spannmålskorridoren

Ryssland uttrycker missnöje över avtalet om utskeppning av spannmål från de ukrainska Svartahavshamnarna till fjärran destinationer. Enligt ukrainska källor fördröjer Ryssland kontrollerna och registreringen av passerande fartyg i Bosporen.

Faba köpte FinnLacto Oy

FinnLacto Oy:s hela aktiekapital och verksamhet har överförts till Fabas ägo.

Arrendepriserna på åkermark sjönk 2021 - utom i Västra Finland

Jordbruks- och trädgårdsföretag betalade i genomsnitt 233 euro per hektar för arrenderad åkermark 2021, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Markberedning 3 B
Alltid bra att markbereda när skogen ska förnyas

Markberedning borde utföras inför all skogsförnyelse, såväl naturlig sådan som plantering. Av den bestämda åsikten är revirinstruktör Torolf Finnbäck vid Södra skogsreviret. Kostnaderna är en utmaning, men för att få ner dem försöker vi planera markberedningen så att flera inom samma område får den utförd, när maskinen är på plats. Läs mer i fredagens Skogsägartema.

SLC - Nep1
Klimatsmart business inom fiskodling och skog i Nepal

I Chitwan och Nawalparasi distrikten i Nepal stöder Food and Forest Development Finland – FFD tre kooperativ och fem grupper med sammanlagt 300 kvinnliga fiskodlare. Under FFD:s årliga projektbesök går vi igenom projektaktiviteterna, och den här gången står klimatsmart fiskodling och uppstartandet av olika typer av business högt på agendan.

SLC - P1100424
Skuffare firade 50-årsjubileum på Kimitoön

”Skuffarnas”, agrologernas, årskurs 1970-1973 från Högre Svenska Lantbruksläroverket i Åbo firade sitt 50-årsjubileum på Kimitoön fredagen den 21 april.

SLC - Nypotatisdagen
Den inhemska nypotatisen får en egen festdag

Den finska försommarens mest efterlängtade delikatess, nypotatisen, får i år för första gången en egen festdag. Nypotatisdagen firas i fortsättningen varje år den 15 juni. Nypotatisen är som bäst just i juni, men dess säsong har redan börjat.