Arkiv

SLC - Unga6 Apr23 Ct
Unga producenter från Sverige på besök i Österbotten

Mycket intressant och givande. Så beskrev unga svenska producenter sin tre dagar långa studieresa till Österbotten. Ni har fina gårdar och förutsättningar här, säger Frida Dahlberg, ordförande för LRF Ungdomen Västerbotten.

Debatt: Hur i hela friden tänker SFP?

SFP vet att det redan finns en splittring inom partiet; både den ekonomisk-politiska klyftan, och den konservativ-liberala klyftan. Ändå beslutar man att utsätta partiet för en så motsättningfull situation som Orpos regeringssondering innebär, skriver Hanna Backända och Nina Forssell. Fredrik Guseff, partisekreterare för SFP besvarar kritiken.

Holländska forskare utvecklar H5N1-vaccin

Ett forskningsteam i Nederländerna testar för närvarande två vaccin mot fågelinfluensa av den högpatogena typen H5N1. Enligt de preliminära försöken ger vaccinen skydd mot sjukdomssymtom hos värphöns och förhindrar spridning.

SLC - Img 3893 Thw
EU-böndernas pandemistöd fördelades snabbt men ojämnt

I samband med covidpandemin fördelade EU stödpengar till jordbrukssektorn för att trygga leveranserna av livsmedel. Syftet var välmenat, men stöden bidrog i många fall till att snedvrida konkurrensen. Det påpekar EU:s revisionsrätt i ett utlåtande.

SLC - Plantmedel 2 C Webben
Mellanå Plant testar mekaniska skydd mot snytbagge

I Sverige har det i flera årtionden använts mekaniska beläggningsskydd mot snytbagge. I Finland är intresset svalare på grund av andra regler. Men de senaste åren har Mellanå Plant gjort försök och erfarenheterna är goda, säger vd Rainer Bodman.

SLC - Skogskurs 1 Webben
Naturskyddsområde med kalhygge blev söndagsutflykt för skogsägare

Det är driv i stegen och drag under gummistövlarna när Ålands skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman och skogsvårdsinstruktören Kristian Holmström vandrar runt på Stornäset i Kastelholm för att visa ett tjugotal kursdeltagare hur skogar kan skötas.

SLC - Skogstips 1 Webben
Röjning och gallring får pengarna att växa

Drygt trettio ålänningar fick under vårvintern helt gratis goda råd för ett lönsammare skogsbruk när Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman och skogsvårdsinstruktörerna Kristian Holmström och Robert Hellgrén ordnade en grundkurs riktad framför allt till nya skogsägare.

SLC - Hulden A Webben
Går i pension efter nästan fyrtio år på skogsvårdsföreningen

År 1984 började han jobba på skogsvårdsföreningen i Närpes. Kjell Huldén trivdes så bra att han stannade kvar under hela sin karriär, som nu avslutas med pension. Jag kommer att sakna kollegerna och kontakten till markägarna, säger han.

SLC - Kolumn Holmgard Webben
Kommentaren: Från planta till planka

Trädens väg från planta till planka är lång. Plantan som sattes i jorden innan första Nokia-mobiltelefonen uppfanns får ännu vänta ett tag innan den möjligen blir till planka.

Skogen och lyckan

Gör skogen Finland till världens lyckligaste land?

SLC - Avverkning Drivningslaget 3
Skiftande marknad kräver alerta skogsägare

Pauli Rintala på MTK synar vikten av aptering och beskriver en fortsatt livlig men kluven marknad. Skogsägarens förhandlingsposition blir bättre, men det stigande massavedspriset ökar behovet av övervakning vid drivningen.

SLC - Ptt Img 5342
PTT:s prognos: Priset på massaved stiger under de kommande åren

Efterfrågan på inhemskt virke ökar och priserna samt avverkningsmängderna stiger under de kommande åren, uppskattar Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT i sin prognos över skogsbranschens utveckling. Värdet på skogsindustrins export minskar däremot.