Arkiv

Metsäliittos fullmäktige beslöt om rekordstor utdelning

Andelslaget Metsäliittos fullmäktige beslöt på sitt möte 27.4 om rekordstor utdelning till sina ägarmedlemmar.

SLC - Suo Kuviasuomesta Fi Roine Piirainen Scaled
Mossbevuxna skogsdiken motverkar klimatförändringar

Enligt en studie som utfördes av Naturresursinstitutet, Tammerfors universitet och Helsingfors universitet släpps metan ut i atmosfären via skogsdikade torvmarker i mindre mängder än vad man trott. Studien visade att metanutsläppen var synnerligen små från mossbevuxna diken. Sådana skogsdiken håller på att bli allt mer vanliga, eftersom dikesrensningarna minskar när skogsbruksstöden för detta ändamål upphör.

Vad betyder hängande grundvatten, hur definieras en fåra?

Terminologiprojektet för skogsbranschen har publicerat sin andra ordlista. Den innehåller 178 centrala begrepp inom ämnesområdet skogshydrologi och skogsdikning. Ordlistan har utarbetats i samarbete mellan experter vid Finlands skogscentral, Naturresursinstitutet och Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Dronare
Drönare och artificiell intelligens som hjälp vid utredning av skogens hälsa

Forskningskonsortiet ASPECT bildat av Geodatacentralen och Jyväskylä universitet och finansierat av Finlands Akademi har utvecklat en drönarbaserad mätmetod som bygger på autonomt skannande spektroskopi och artificiell intelligens för att analysera trädens hälsa.

SLC - Stadsskog 1 D Webben
Ingen stor allmän kritik av hur Jakobstad sköter sina skogar

I delar av landet kan allmänheten ha starka åsikter om kommunens skogsbruk. Så är det inte i Jakobstad – ännu. Där finns inget större motstånd mot att staden sköter skogarna enligt hållbara metoder som säkerställer den årliga tillväxten och mångfalden.

SLC - Lantmateriverket Julia Hautojarvi 7C45Ac26 Fafa 4287 B5A6 C54C99Fe9067
Fler okända människor rör sig i skog och mark i år

Ser du okända mänskor snoka omkring på dina marker i år så kan de mycket väl vara ute i lovliga ärenden. Dels kan det handla om Lantmäteriverkets kartläggare och lantmäteriingenjörer och dels kan det handla om Europeiska kommissionens statistikbyrå Eurostats fältarbetare.

Ledaren: Skogen är en kolsänka att räkna med i vårt land, men de finländska skogsägarna vill inte ha skattepengar för den

Skogsägarna skulle gärna få ersättning för kolbindningen, men nästan inga finländska skogsägare vill att skattemedel ska användas för det. Det är marknadskrafterna som borde finansiera kolbindningen, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Novias utbildning för vuxna en positiv signal i Österbotten

I sämsta fall är det här ett lovvärt initiativ och en positiv signal. I bästa fall en konkret åtgärd som i förlängningen höjer utbildningsnivån inom det finlandssvenska jord- och skogsbruket, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Plantering 23
Plantering

SLC - Reilu Teko 7 2022 Ilkka Loikkanen
Säckinsamlingen startar igen och gynnar cirkulär ekonomi

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningarna ordnar den traditionella Rejäl Handling-säckinsamlingen, tillsammans med Yara Finland som huvudsamarbetspart. Den nationella säckinsamlingen är en betydande gärning för cirkulär ekonomi och de ungas sysselsättning i Finland.

SLC - Lundell A
Byråkratins kvarnar bromsade växthusodlares vindkraftverk

Efter mer än ett års väntan har växthusodlaren Mikael Lundell och hans bolag Stormskärs Växthus AB på Simskäla i Ålands norra skärgård äntligen fått landskapsregeringens klartecken att uppföra ett vindkraftverk som ger möjlighet att rejält utöka växthusens produktion. Det är kapacitetsökningen som ska betala investeringen, säger Mikael Lundell.

SLC - Img 3072
Yrkeshögskolan Novia vill inleda lantbruksutbildning för vuxna 2024

Yrkeshögskolan Novia och SLC har inlett ett samarbete för att utreda intresset för en lantbruksutbildning för vuxna i Österbotten. Om allting går vägen kan utbildningen av agrologer och skogsingenjörer inledas redan 2024.