Arkiv

SLC - P060729 276155
EU lanserar snart paket om genteknik

EU-kommissionen utarbetar nya föreskrifter för den så kallade nya gentekniken. Den ansvariga hälsokommissionären Stella Kyriakides kommer att lägga fram sitt förslag till reform av lagstiftningen i slutet av juli.

EU-kommitté kritiserar lagstiftning om genteknik

Den europeiska lagstiftningsprocessen för nya gentekniska processer drar sannolikt längre ut på tiden är väntat. Enligt nyhetsportalen Arc2020 kan besluten möjligen inledas först efter EU-valet våren 2024.

SLC - Standerhuset 3
SLC och MTK uppvaktade regeringsförhandlarna

På onsdagen uppvaktade producentorganisationerna SLC och MTK regeringsförhandlarna utanför Ständerhuset i Helsingfors. SLC-medlemmarna hade mött upp från olika delar av Svenskfinland.

Danskarna köper färre ekolivsmedel

Den ekologiska livsmedelssektorn i Danmark har år efter år varit bortskämd med nya försäljningsrekord. Under fjolåret bröts trenden plötsligt. Konsumenterna har mindre pengar till förfogande och måste spara.

SLC - Lpx 00016711
EU avvärjde handelstvist om tullfri ukrainsk spannmål

EU-kommissionen har med möda avvärjt en handelstvist om transporten av exportspannmål från Ukraina till tredjeländer via fem östeuropeiska EU-länder. Friden är återställd till en kostnad av 100 miljoner euro ur jordbrukets krisreserv.

Ekoersättningar och kompensationsersättningarna betalas till gårdarna fr.o.m. 19.5

Livsmedelsverket börjar betala ut kompensationsersättningens husdjursförhöjning och ekoersättningen 19.5. Utbetalningen gäller kompensationsersättningens husdjursförhöjning, ersättningen för ekologisk husdjursproduktion och restbeloppet av ersättningen för ekologisk växtproduktion (ca 15 %) för 2022.

MTK och SLC erbjuder den nya regeringen hållbar tillväxt och kräver stark EU-påverkan

Producentorganisationerna MTK och SLC överlämnade sina förslag till regeringsprogrammet vid Ständerhuset på onsdagen.

SLC - Narpio 4 Rickard Sigg Valmis4
Ockermisstankarna inom växthusbranschen går nu till åtalsprövning

Också Helsingforspolisen har nu blivit klar med sin del av förundersökningen av ockermisstankarna inom växthusbranschen i Österbotten. Sammanlagt är åtta personer misstänkta för grovt ocker och två för människohandel.

SLC - Tobrfv Tomaatti Suuri
Nytt tomatvirus hittades i plantproduktionen

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) har för första gången hittats i plantproduktionen i Finland. Upptäckten gjordes i två partier tomatplantor i en plantproduktionsanläggning i Österbotten. Växterna var symptomfria, uppger Livsmedelsverket.

Ökade befogenheter för livsmedelsmarknadsombudsman

Ändringarna i livsmedelsmarknadslagen trädde i kraft den 1 maj 2023. I den reviderade lagen har livsmedelsmarknadsombudsmannens uppgifter utökats och preciserats, uppger livsmedelsmarknadsombudsmannens byrå i ett pressutskick.

SLC - Lpx 00140946
Domstol i Luxemburg fällde förbud mot glyfosat

En förvaltningsdomstol i storhertigdömet Luxemburg har hävt landets nationella förbud mot glyfosat. Luxemburg förbjöd som första EU-land användningen av glyfosat i januari 2021. Domstolen ser ingen omedelbar orsak att förbjuda glyfosat av hälsoskäl.

Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna börjar förhandla om ett regeringsprogram

Förhandlingarna om ett regeringsprogram inleds på Ständerhuset i Helsingfors den 2 maj under Samlingspartiets Petteri Orpos ledning.