Arkiv

SLC - Senap1
Kökar-Olles sötstarka senap vann VM-guld i Amerika

Mångsysslaren Olle Dahl på Kökar och hans företag Klosterprodukter vann guld i kategorin sötstark senap när de årliga världsmästerskapen nyligen avgjordes i USA-delstaten Wisconsin. Den klassen är svårast att vinna eftersom det är flest deltagare i den, konstaterar han utan att låta skrytsam.

SLC Nyland oroar sig för avbytarservicen

Husdjursgårdarnas antal minskar och det blir allt längre avstånd mellan dem. Då husdjursproducenterna har ledigt är det svårare än förr att få en bra avbytare att sköta om djuren. SLC Nylands fullmäktige, som hade vårmöte på Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 13 april oroar sig för att avbytarservicen skall kunna erbjuda avbytare i framtiden så att producenterna får ett avbrott i vardagen.

SLC - Lpx 00069901
Frivilliga företagshälsovården – vad kostar den efter reformen?

I och med reformen av social- och hälsovården har en del gårdar blivit utan företagshälsovård då kontrakt med stad och kommun sagts upp. Någon kanske grubblar över hur företagshälsovården fungerar. Vad gäller det att ta i beaktande då man upphandlar företagshälsovård? Och hurdana kostnader kan man vänta sig?

SLC - Lantman1
Lantmännen vill växa i Finland och siktar på förädling och export

Den svenska kooperativkoncernen Lantmännen gjorde rekordresultat förra året. Nu berättar koncernchef Magnus Kagevik och Lantmännen Cerealias chef Thomas Isaksson om organisationens framgång i Finland, hur jordbruket görs lönsamt och hur de ser på lantbrukets framtid.

Ledaren: MAKA-rapporten självklar vägkost till regeringsförhandlarna

Det är värdefullt att det finns en samsyn över partigränserna för åtgärder som förbättrar jordbrukets lönsamhet och utveckling. Samtidigt skulle man gärna ha sett att arbetsgruppen också tagit ställning till de merkostnader som finländsk lagstiftning förorsakar och som höjer jordbrukets och livsmedelskedjans kostnader samt försvagar vår konkurrenskraft i förhållande till övriga länder, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Komposten
Komposten

Speciellt dålig service av Postens distribution av förra veckans LF – vi beklagar

Under de senaste åren har vi med långa tänder fått vänja oss vid en allt sämre servicenivå hos Posten då det kommer till det som är dess huvudsakliga uppgift nämligen distribution av tidningar, brev och försändelser. Här på Landsbygdens Folk utgör vi inget undantag. Alltför många har fått sin LF först på måndag, eller i värsta fall ännu senare, och inte på fredag som är utgivningsdagen och den dag då Posten lovat att tidningen ska finnas i brevlådorna runt om i Svenskfinland.

Ansökningstiden för åkerstöd inleds den 8 maj

Jordbrukarna kan ansöka om åkerstöd enligt de nya villkoren i Vipu, e-tjänsten för jordbrukare, 8.5-15.6.2023. Stöd kan endast sökas på nätet, eftersom pappersblanketterna har tagits ur bruk, meddelar Livsmedelsverket.

Nya Zeeland förbjuder sjötransport av boskap

Nya Zeeland har definitivt förbjudit alla sjötransporter av levande boskap. Ett beslut som fattades redan förra året har nu trätt i kraft. Boskap och andra nyttodjur får numera endast transporteras med flyg.

SLC - Ilkka Pohjamo 1200
Ilkka Pohjamo ny VD för Faba

Agronom Ilkka Pohjamo blir ny VD för andelslaget Faba. Pohjamo kommer till Faba från Valio där han jobbat sedan 2016.

Under oktober-januari fördubblades importen av gurkor

Den dyra elektriciteten påverkade under vintern tillgången till inhemska gurkor och tomater. Tullen intensivövervakade därför importerade gurkor och tomater vid årsskiftet 2022-2023. Enligt Tullens statistik importerades det under oktober-januari dubbelt så mycket gurkor som under samma tidsperiod 2021-2022.

SLC - Saaristo
SLC:s företagarutskott diskuterade rådgivningen, investeringsstödet och förnyelsebar energi

SLC:s företagarutskott har träffats nyligen under ordförande Stefan Saaristos ledning. Man diskuterade bland annat Råd 2030 utgående från företagarnas synvinkel tillsammans med en representant för landsbygdsrådgivningen ProAgria.