Arkiv

SLC - 26731148636 Dbd9410C92 O
Spanien begär EU-stöd mot torka

Spanien ansöker om krispengar från EU för att stöda bönder som lider av den extrema torkan i landet. Landet hotas av en ny katastrof med ständiga temperaturrekord och sinande vattenreservoarer.

Ryssland hotar att lämna spannmålsavtalet

Avtalet mellan Ryssland och Ukraina om export av spannmål via Svarta havet är igen i farozonen. Avtalet löper fram till den 18 maj och har förlängts flera gånger. Denna gång hotar Ryssland att säga upp avtalet med hänvisning till ”terrorattacker” mot Krim.

Växtskydd för åkergrödor ute nu

ProAgrias Växtskydd för åkergrödor 2023 har utkommit. Boken presenterar de växtskyddsmedel som finns på marknaden.

SLC - Fullmakt
SLC:s fullmäktigemöte öppnades med förhoppningar om nya politiska vindar

SLC höll sitt fullmäktigemöte i Vanda förra fredagen. Mötet öppnades av fullmäktigeordförande Kristian Westerholm som efterlyste åtgärder av den kommande regeringen samt samarbete och krafttag inom branschen. LPA:s nya vd framförde sin hälsning, och två medlemmar tilldelades förtjänsttecken.

SLC - Nylund
SLC-fullmäktige dryftade den kommande regeringens lantbrukspolitik

SLC:s ordförande Mats Nylund redogjorde för partiernas svar till regeringssonderaren Petteri Orpo beträffande lantbrukets framtidsutsikter. Anförandet väckte diskussion om skogsfrågor och producenternas ställning på marknaden.

SLC - Slc Fullm 8
Laxåback: ”Just nu råder momentum för att bilda producentorganisationer”

Företagarinkomsten bland lantbrukare har under det senaste årtiondet minskat från 1 miljard euro till 500-600 miljoner euro. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback är entydig, just nu råder momentum för att bilda producentorganisationer.

SLC - Slc Fullm 3
Kurvinen på fullmäktigemötet: ”Vi behöver mera yes we can-attityd!”

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen besökte SLC:s fullmäktigemöte i Vanda.

SLC - Dd0Aa1Af 5822 4C9C Ba42 Bc1E069835D9
Ukrainska agrarprodukter är ett problem för Östeuropa

Flera östeuropeiska EU-länder känner sig hotade av Ukrainas export av spannmål och andra jordbruksprodukter. De lokala producenterna befarar att ukrainska produkter ska pressa priserna under transporten genom deras egna hemmamarknader.

SLC - Var 1
Solen och värmen gav fart åt vårbruket

Vårbruket är i gång i södra Finland. Det vackra vädret i medlet av april med flera soliga och rekordvarma dagar fick odlarna att köra ut på åkrarna med sina traktorer.

SLC - Dc Horsens 074
Grisbrist stänger danskt storslakteri

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har problem med en snedvriden marknad i både Danmark och Tyskland. Produktionen av slaktgrisar har minskat dramatiskt och slakterierna dras med överkapacitet. Koncernledningen har därför beslutat att stänga slakteriet i Sæby i Nordjylland.

Ansökningstiden för bybutikstödet går ut 2.5

Bybutiker på landsbygden hinner ännu ansöka om stödet för bybutiker, ansökan pågår fram till den 2 maj 2023, påpekar Livsmedelsverket.

SLC skickar utlåtandebegäran till Nämnden för handelskutym inom livsmedelskedjan

SLC och Handelsträdgårdsförbundet ber att Nämnden för handelskutym inom livsmedelskedjan tar ställning till huruvida S-gruppen (SOK) agerat i strid med god handelssed när det gäller de kortare betalningstider som den nya livsmedelsmarknadslagen, som träder i kraft den 1 maj, möjliggör.