Inom Västra Nylands vatten och miljö rf:s (LUVY) nya VALUME II-projekt byggs tvåstegsdiken och våtmarker. Med konstruktionerna strävas efter att skapa bättre förutsättningar för lantbrukets verksamhet inför klimatförändringen samt att öka naturens mångfald.
Arkiv
Fjolåret var exceptionellt i Europa. Ländernas självförsörjning på livsmedel och producenternas betydelse framträdde. Nu är det rätt tid att etablera verksamheten som projektet Ta hand om bonden bedriver för att stöda lantbruksföretagarna så att de orkar i arbetet, konstaterar LPA:s verkställande direktör Backman.
Av nästa regering prioriterar Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC framför allt marknadsåtgärder för att stärka producenternas möjlighet att öka sina intäkter från marknaden. Dessutom måste regeringen göra långsiktiga exportsatsningar, främja aktiv skogsvård för att öka skogstillväxten samt stärka markägarnas rättsskydd och egendomsskyddet.
Ansökningarna om investeringsstöd för jordbruk och startstöd för unga jordbrukare har börjat. Jord- och skogsbruksministeriet rekommenderar att jordbrukare fördröjer kommande byggprojekt för nötkötts- och mjölkproduktion om träd måste fällas i skogen på produktionsbyggnadens tomt eller byggplats.
Resorna mot hållbart kvinnligt entreprenörskap ser olika ut beroende på olika världsbilder och erfarenheter. Detta framgår av en aktuell studie vid Svenska handelshögskolan i Vasa.
Mycket har hänt på Närpes Grönsaker under de elva åren som Stefan Skullbacka suttit vid rodret. Packeriet har investerat stort, utvecklat nya produktsortiment och byggt ett starkt varumärke. Snart går den verkställande direktören i pension – och har siktet inställt på husbilen.
Det finns många duktiga mjölkproducenter i Svenska Österbotten. Det visar redogörelsen för de gårdar som är med i produktionsuppföljningen och mjölkgårdsrådgivningen inom ProAgria Lantbrukssällskapet.
Tjocka, saftiga och mörkröda nötbiffar måste inte längre härstamma från slaktade nötdjur. Det schweiziska uppstartföretaget Mirai Foods har utvecklat en ny teknologi som ska göra det möjligt att producera möra, smakliga och mörkröda biffar i en bioreaktor.
Med närmare 800 mjölkkor som ska utfodras varje dag och långt över 500 hektar som odlas för ensilageproduktion är Kristoffer Lundberg obestridligen ”Ålandskungen av vall”. Han medger att det finns en psykisk press kring hur den kommande säsongens foderproduktion ska lyckas när torkan tycks bli ett återkommande problem för åländska odlare.
Ålandsmejeriet slutar med sin produktion av åländsk ekomjölk, vilket tvingar den enda leverantören Johannisbergs gård att efter åtta år återgå till konventionell mjölkproduktion.
Koncernen Ålands Centralandelslag där Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn ingår visar för fjolåret ett bokslut som är det bästa sedan mjölkkrisen 2014.
Anhopningen av balplast på gårdar kan bli ett problem då det blir svårt att göra sig av med ett material som med rätt sorteringsmetoder till stora delar kunde återvinnas. Mjölkbonden Kristoffer Nilsson berättar om sin syn på plastproblemet och avhämtningstjänsten Murskauskeskus, som lovat återuppta sin verksamhet inom april månad.