Arkiv

SLC - Kulotus Eura
Verkställare av hyggesbränning söks till olika delar av landet

Finlands skogscentral söker verkställare av hyggesbränningar som främjar biologisk mångfald. Vid hyggesbränning uppstår brandskadat och förkolnat trä som behövs för flera arters överlevnad. I årets första ansökningsomgång ingår tolv hyggesbränningsprojekt på olika håll i Finland.

SLC - Ab4D2984 D0B5 4E4A 8282 Ea77B2Ada152 W 1024 H 680
Stora markbränder undveks genom flygspaning

I fjol började de regelbundna flygspaningarna efter skogsbränder i maj och upphörde i slutet av augusti. Ifjol var antalet flygspaningar avsevärt färre än jämfört med åren innan, uppger Regionförvaltningsverket.

SLC - Img 0535
Nya rekommendationer för skogsvård hjälper skogsägarna fatta klimatsmarta beslut

Klimatsmart skogsvård handlar att nyttja skogen för att bromsa upp klimatförändringen och att anpassa skogsbruket till ett klimat i förändring. De nya rekommendationerna för skogsvård hjälper skogsägarna och dem som erbjuder skogstjänster att fatta beslut som grundar sig på bästa tillgängliga kunskap. Rekommendationerna har publicerats på både svenska och finska, uppger Tapio.

SLC - Omien Metsatietojen Paivittyminen
Uppdateringen av egna skogsdata försenas

Skogscentralen förnyade sitt produktionssystem för skogs- och naturdata vid årsskiftet, och det har orsakat ett avbrott i uppdateringen av information också i andra system sedan oktober i fjol. Enligt de nuvarande planerna pågår avbrottet till april i år, uppger Skogscentralen.

SLC - D6 B2286 Eo12091
Virkeshandeln backade 12 procent 2022

De nominella medelpriserna för timmer och massaved från privatskogar ökade klart år 2022, visar Naturresursinstitutets statistik.

SLC - Hirvituhoja Taimikossa
Älgskadeersättningarna ökade en aning – många skador förblir oanmälda

I år betalar Skogscentralen 0,74 miljoner euro som ersättning till skogsägare för skador som älgar och andra hjortdjur orsakat i skogen. Ersättning betalas för skador på sammanlagt 1.460 hektar.

Ledaren: IPCC-rapporten ställer anpassningskrav på det globala jordbruket

Jordbruket hör till de sektorer som lider mest då klimatet blir hetare. Enligt IPCC-rapporten måste jordbruket och odlingsgrödorna anpassas till hetta, torka och förändrade produktionsomständigheter i största allmänhet. Jordbruket är i nyckelställning, konstaterar experterna i rapporten. Samtidigt förutsätts en hållbar intensifiering, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Vad blir den här valrörelsens stora fråga?

Visst, det finns också i den här valrörelsen en del sakfrågor som diskuterats aningen oftare än andra, men ändå har de inte profilerat sig som den stora frågan, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Synlighet
Synlighet

SLC - Ask9 Mar23 Ct
Vitaliseringsgödsling genomfördes i Lappfors

I vintras gödslades totalt 31 hektar i Pedersöre. Effekten är långvarig och skogsvårdsinstruktör Tom Lundqvist skulle gärna se att fler skogsägare går samman så att nya projekt kan genomföras. Läs mer om skogsbruket i fredagens skogstema!

Tredje rekordåret för Australiens jordbruk

Jordbrukarna i Australien kan glädja sig över ett nytt rekordår 2022/23. Enligt Australiens jordbruksmyndighet Abares steg jordbrukssektorns produktionsvärde detta år till omräknat 57 miljarder euro.

SLC - Kyrkslatt Lf3
Kyrkslättbönderna var först ut i den nyländska vårmötesrundan

Kyrkslätt landsbygdsförening var den här gången först ute i den nyländska vårmötesrundan. SLC Nylands ordförande Thomas Antas och verksamhetsledare Maria Munck-Pihlgren träffade ett trettiotal aktiva medlemmar där förra veckans onsdag.