Arkiv

SLC - David Pettersson
LF:s valtent: David Pettersson

Namn: David Pettersson - Valkrets: Vasa

SLC - Joacim Sandbacka
LF:s valtent: Joacim Sandbacka

Namn: Joacim Sandbacka - Valkrets: Vasa

SLC - Ospf1 Mar23 Ct
Långgård: ”Viktigt att rösta på riksdagskandidater som står jordbruket nära”

Snart är det riksdagsval och för jordbruket står mycket på spel. Att få en regering som förbinder sig att backa upp den inhemska livsmedelsproduktionen blir viktigt. Det är viktigt att vi drar vårt strå till stacken på valdagen, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Ospf6 Mar23 Ct
Stödtidtabell och utbildning på agendan när ÖSP:s fullmäktige höll möte

Det pågår politiskt arbete på högsta nivå för att ändra tidtabellen för utbetalningen av jordbruksstödet för i år. Men om inga framsteg görs är jordbrukarna i Österbotten redo att visa sitt missnöje. Det budskapet var tydligt på ÖSP:s fullmäktiges vårmöte.

Ansökningarna om investerings- och startstöd för jordbruket börjar i april

Ansökningarna om investerings- och startstöd för jordbruket börjar i april. Den första stödperioden för investerings- och startstöd är 3.4-10.5.2023, men ansökningar kan inte göras genast i början av stödperioden, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Herne 2014 21
De största aktieägarna försöker kapa allt mer av makten i Apetit

I det börsnoterade livsmedelsaktiebolaget Apetit pågår en maktkamp där de största aktieägarna försöker få ett större inflytande på bekostnad av de aktieägande producenterna. Bland de största aktieägarna hittar man Valios pensionskassa och Berner Oy.

SLC - 314411855 430657175905348 7608980764910616077 N
IPCC-rapporten varnar bönder för extrem torka

FN:s klimatpanel IPCC publicerade denna vecka sin slutrapport. Enligt experterna blir det svårare för mänskligheten att bromsa uppvärmningen. Detta ställer nya krav på jordbruket, som måste kämpa häftigare än tidigare mot hetta och torka.

Åboländska odlare samlas till vårmöte och stödinfo 30.3

SLC Åboland och Finska Hushållningssällskapet håller sina respektive vårmöten i Korpoström under förmiddagen torsdagen den 30 mars. På eftermiddagen fortsätter man med odlarstödinfo.

SLC - 63F8C179 E066 469A Ba00 68417E0F9074
EU-förslag ska minska utsläpp från de största djurgårdarna

EU:s miljöministrar har enats om skärpta regler mot föroreningar från stora industri- och jordbruksföretag. Ett uppdaterat direktiv ska motverka skadliga utsläpp i luft, vatten och marker från stora djurgårdar.

Exporten av spannmål fortsätter från Svarta havet

Ryssland, Ukraina, Turkiet och FN enades senaste vecka om en förlängning av exporten av ukrainsk spannmål från hamnarna i Svarta havet. Ryssland vill emellertid begränsa avtalsperioden till 60 dagar mot tidigare 120 dagar.

Kan en stark hembygdskänsla bidra till en livskraftig landsbygd och skärgård?

Välkommen med på seminariet där frågor om barns och ungas delaktighet, framtidstro och resiliens i relation till glesbygdens livskraft och hållbarhet diskuteras. Seminariet hålls på G18 i Helsingfors 28.3 kl.10-12.

JSM vill inrätta en statlig salmonellafond

Jord- och skogsbruksministeriet har låtit Naturresursinstitutet göra en utredning om hur bekämpning av salmonellautbrott på husdjursgårdar ska finansieras, eftersom försäkringsskyddet för husdjursgårdarna har försämrats.