Arkiv

SLC - Lusern2
Lusernens värde som foder åt idisslare

Tack vare den symbiotiska fixeringen av luftkväve ger baljväxt-gräsvallar lika höga protein- och torrsubstansskördar som rena gräsvallar som gödslas med 200 kg mineralgödselkväve/ha. Gräsen har ett något högre energivärde än baljväxterna, men deras smältbarhet minskar dubbelt så snabbt.

SLC - Vatten1
Miljövänlig odling och Raseborgs å i fokus på Åland

Västnyländska företagaren och växtodlaren Thomas Björklöfs presentation av fånggrödor och precisionsodling med fokus på vattenskydd väckte stort intresse under åländska projektet Smarta vattens seminarium förra veckan i Mariehamn. Vattenskyddet går hand i hand med ett högeffektivt jordbruk eftersom en hög skörd samtidigt är en vattenskyddsåtgärd, påpekade han.

SLC - Vatten4
Raseborgs å fick god reklam på Åland

Vattenskyddsprojektet för att göra Raseborgs å i västra Nyland till Finlands längsta tvåstegsdike presenterades utförligt när styrgrupperna för de två åländska projekten Smarta Vatten och Naturbaserade lösningar den 7 mars ordnade en specialdag i Mariehamn om jordbrukets vattenvård.

SLC - Vatten5
Honungsört testas som vintergrönt i Sverige

Forskaren Helena Aronsson från Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Uppsala berättade om nya försök med mellangrödor under åländska vattenskyddsprojektet Smarta vattens specialdag om jordbrukets vattenvård.

Åland satsar 690.000 euro för bättre vatten och miljö

Ålands landskapsregering satsar 690.000 euro på konsulttjänster för bättre vattenkvalitet och åtgärder för ökad miljömedvetenhet.

SLC - Taru Antikainen
Spannmålsodlare startar producentorganisation

I Egentliga Finland finns långt framskridna planer på att grunda en producentorganisation som fokuserar på handel med spannmål. Ett 30-tal odlare står bakom initiativet som backas upp av MTK:s Tuotto-projekt. Projektets syfte är att hjälpa odlare att grunda producentorganisationer och öka spannmålsproduktionens lönsamhet.

SLC - Kimitoodlare
Intresse finns hos odlare på Kimitoön

Tanken på att bli medlem i en producentorganisation tilltalar flera producenter på Kimitoön. Det flesta känner till att man på finskt håll i Egentliga Finland tänker grunda en producentorganisation som fokuserar på spannmålshandel. För många odlare är också andelslaget A-spannmål i Västnyland bekant.

SLC - A Spannmal Osterman Mj V9 23
A-spannmål i Sjundeå utreder möjligheterna

Andelslaget A-spannmål i Sjundeå överväger att ombilda andelslaget till en producentorganisation. Samtidigt strävar man efter tillväxt och vill utvidga verksamheten till östra Nyland och Kimitoön i Åboland.

SLC - Biolan Biokuitulatos Ilmakuva
Biolan körde igång en ny biofiberanläggning i Eura

Det finländska företaget Biolan som tillverkar växtunderlag har öppnat en ny produktionsanläggning för biofiber. Med den nya anläggningen vill Biolan minska användningen av torv som råvara till växtunderlag. Motsvarande anläggningar finns inte någon annanstans i världen – istället för torv används bland annat vitmossa och träfiber som råvara.

SLC - Utrecht Fend E Motorkap Open Accupakket Logo 1536X1024
Första eltraktorn är redo för marknaden

En elektrisk variant av jordbrukstraktorn Fendt 300 Vario är tekniskt sett redo för serieproduktion. Det holländska verkstadsföretaget Holland-Utrecht kommer inom kort att lansera traktorn på marknaden, förutsatt att kunderna visar intresse.

SLC - Wasserstoff News 6 High
Grönt väte för traktorer

Mobilitetslösningar med låga utsläpp blir allt viktigare inom jordbruket. I Tyskland har ett treårigt projekt startat med målet att utarbeta en decentraliserad vätgasekonomi för landsbygden. Hela värdekedjan inom jordbruket ska beaktas.

Ledaren: Torven försvinner med buller och bång – oavsett om det är klokt eller inte

Hela torvsektorn – brytning, produktion, användningsmöjligheter – har monterats ner på ett rätt så okontrollerat sätt. Man kan fortfarande fråga sig om det var rätt – i skuggan av alla andra fossila bränslen som alltjämt används och det förändrade säkerhetspolitiska läget, noterar Staffan Pehrman.