Arkiv

Ledarsticket: Ukraina är IFAD:s nyaste medlem

Ukraina är den Internationella jordbruksfonden IFAD:s nyaste medlem. De mindre gårdarnas betydelse har under krigets gång blivit allt viktigare då det gäller att producera mat till den egna befolkningen, noterar Staffan Pehrman.

SLC - Valdebatt
Valdebatter

SLC - Starkelse1 Mar23 Ct
Rejäl prisökning på stärkelse kan öka intresse för nya odlare

Priset på matpotatis steg inte mycket i fjol. Men däremot har kontraktspriset på stärkelse stigit med över 100 euro och priset med stöd och tillägg är nu över 500 euro tonnet i dag. Det är det ökade behovet av stärkelse i industrin som driver upp priserna.

SLC - Potdebatt2 Mar23 Ct
Politiker i debatt: Ny lagstiftning krävs för att stärka odlarnas ställning

Det är inte bara jordbrukarna som upplever att deras position i livsmedelskedjan är för svag. Det verkar också de flesta politiker anse. I en paneldebatt på potatisvinterdagarna i Seinäjoki var deltagarna överens om att ställningen måste stärkas genom ny lagstiftning.

SLC - Gene4 Feb23 Ct
Lassas: Det nya startstödet utgör en justering åt det bättre

Det nya startstödet ser i stora drag ut som det gamla. Det högre startstödet har höjts en aning, medan regleringen kring räntestödslån och sammanslutningars verksamhetsmöjligheter öppnats upp. I framtiden går det även att få statsgaranti vid gårdsköp. Stödet kan sökas tidigast 3.4.

SLC - Struktur Markus Sjoholm
Jordbrukets start- och investeringsstöd kan tillsvidare inte sökas av pälsfarmarna

Förordningen om jordbrukets strukturstöd bromsades tidigare i vår av en majoritet av regeringspartierna. Det är långt fråga om samma partier som redan länge velat avveckla pälsnäringen.

SLC - Lpx 00127686
Priset på lök går upp i stora delar av Europa

Det råder en ovanligt svår brist på lök i stora delar av Europa. Enligt experter har det sällsynt knappa utbudet pressat upp priset till rekordnivåer, rapporterar det tyska marknadsinstitutet Agrarmarkt-Information-Gesellschaft AMI.

Franska bönder marscherar för regn

Bönderna i den sydfranska provinsen Perpignan har för första gången sedan 150 år arrangerat en procession för att be om regn för traktens jordbruk. Byborna ville blidka gud att äntligen låta vattnet strömma över trakten.

Århundradets torka slår mot Argentinas jordbruk

Jordbruket i Argentina plågas av den svåraste klimatkrisen i landets historia. En extrem hetta och torka har enligt uppskattningar redan kostat tre procent av landets bruttonationalprodukt.

SLC - 334044873 5629256820511519 5566932519720568304 N
Livsmedelsverket prickar reklam: Det här är ju bara groteskt säger SLC-basen Mats Nylund

SLC:s ordförande Mats Nylund kritiserar i hårda ordalag Livsmedelsverkets beslut om att pricka Snellman för vilseledande marknadsföring. Organen ansvariga för marknadsövervakning avvaktar med att kommentera.

SLC - Brave Commander
Ryssland förlänger avtalet om spannmål med 60 dagar

Ryssland har gått med på en förlängning av avtalet om export av ukrainsk spannmål via tre hamnar i Svarta havet. Till skillnad från tidigare, gäller nya avtalet endast 60 dagar. Dessutom ställer Ryssland nya villkor.

SLC - Kostnader2022
Under 2022 steg priserna på jordbruksprodukter och insatsvaror

År 2022 var mycket exceptionellt med tanke på förändringar i priserna på jordbruksprodukter, och inom alla huvudprodukter skedde stora förändringar i producentpriserna, konstaterar Naturresursinstitutet. Jämfört med 2021 steg priserna på spannmål med 60-70 procent beroende på sädesslag, på mjölk med 25, på ägg med 28 och på nötkött med 20 procent.