Arkiv

Positiv respons i enkät om SLC-podden Framtidsodlarna

SLC riktar ett varmt tack till alla som tog sig tid att besvarade enkäten och gav respons om SLC:s poddserie Framtidsodlarna, som nu utkommit under tre säsonger.

SLC - Lpx 00161704
Kriget i Ukraina dämpar den globala veteskörden

Den globala veteskörden minskar detta år med nästan 11 miljoner ton, jämfört med 2022. Enligt FN:s jordbruksorganisation FAO reduceras arealen med höstvete att minska märkbart, med tydliga effekter på den globala veteproduktionen.

Utredning föreslår ökad veterinärutbildning och bättre arbetsmiljö för veterinärer

I en utredning föreslås en ökning av veterinärutbildningen och olika åtgärder för att öka branschens attraktionskraft. Utredningen hade beställts av undervisnings- och kulturministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet.

Mängderna fällda vitsvanshjortar och rådjur minskade

Jakten på vitsvanshjort och rådjur avslutades i mitten av februari. I hela landet fälldes 67.152 vitsvanshjortar och 18.583 rådjur. Bytesmängden av såväl vitsvanshjort som rådjur minskade med cirka 9 procent jämfört med tidigare, uppger Finlands viltcentral.

Forskare utvinner el via blött trä – räcker till lampa och miniräknare

Forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har låtit vatten passera genom förädlat trä och därigenom fått elektricitet. Den räcker än så länge bara till LED-ljus och en miniräknare.

SLC - Inga1
Jordbrukare bjöd på ärtsoppa i glada Ingå

Ingåborna lät sig väl smaka när de lokala lantbruksföreningarna bjöd på hemlagad ärtsoppa med rågbröd i lördags. Evenemanget ordnades på kyrkans parkeringsplats mitt i byn och tanken var att på ett positivt sätt lyfta fram lantbruket.

SLC - Biogas3 Mar23 Ct
Nu kan man tanka biogas också i Pedersöre

Vasa, Korsholm, Vörå, Jeppo, Jakobstad, Storkyro – och nu även i Pedersöre. Nätverket av tankstationer för biogas breder ut sig. I tisdags invigdes den senaste i raden i Edsevö. Det här är otroligt positivt, säger Niclas Sjöskog som haft gasbil sedan 2016.

SLC - Img 7222
Riksdagskandidater stöder kommersialisering av säljakten

Ska sälprodukter få säljas? Inställningen till fiskodlingar? Hur tackla vargproblematiken? Tio österbottniska riksdagskandidater från olika partier fick ta ställning till olika skärgårds- och landsbygdsrelaterade frågor på en valdebatt i Karperö, Korsholm.

Valdebatt: Vänsterförbundet vill ta av de svaga

Vänsterförbundet föreslår i sitt riksdagsvalprogram årliga inbesparingsåtgärder på 500 miljoner euro. En femtedel av detta, eller 100 miljoner euro per år, tänker de ta in genom att höja pensionsförsäkringspremierna för jordbrukarkåren, påpekar Christoffer Ingo, riksdagsvalskandidat för SFP i Österbotten.

FAO:s matindex föll för elfte månaden i rad

FAO:s globala matprisindex fortsatte att falla i februari för den elfte månaden i följd. Under de senaste tolv månaderna har indexet fallit med 18,7 procent sedan toppvärdet i mars 2022. Indexet för socker steg rejält under månaden.

SLC - Tony Hyden
Stödförskjutningen kräver nu precisionsartad planering på gården

Det nya stödsystemet skapar fördröjningar i stödutbetalningarna för år 2023. För att undvika likviditetsproblem krävs precisionsartad planering och budgetering på den egna gården. Härom är både spannmålsodlaren Tony Hydén och ekonomirådgivaren Axel Falck eniga. Läs mer i fredagens Vårbrukstema!

Kommentaren: Stödens utbetalningstidtabell

Många medlemmar efterlyser demonstrationer eller andra kraftåtgärder från producentorganisationen för att få ordning på stödutbetalningstidtabellen. Helt berättigade krav, anser Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.