Arkiv

Lagen om djurvälfärd antogs av riksdagen

Den nya lagen om djurvälfärd träder i kraft den 1 januari 2024 och ersätter då den gällande djurskyddslagen och djurskyddsförordningen. Centrala ändringar som lagen medför är bland annat förbud mot att bygga båsladugårdar och grisningshäckar, förbud mot kirurgisk kastrering av grisar efter en övergångsperiod samt nya metoder för att ingripa mot så kallade hund- och kattfabriker, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Valkompassen

Riksdagsvalet hålls den 2 april 2023. Landsbygdens Folk samarbetar med Yle och har gjort en egen skräddarsydd version av valkompassen. I den har Landsbygdens Folk två egna frågor, i övrigt baserar sig innehållet på Yles egen valkompass. Bekanta dig med kandidaterna i Yles valkompass. Börja med att välja din valkrets eller hemkommun.

SLC - Arvelan Maitotila 16 2 23 Drone2
Metan från ladugårdsluften omvandlas till koldioxid med plasmateknik

Nu påbörjar Valio och forskningsinstitutet VTT mätningarna i ett EU-finansierat forskningsprojekt för att omvandla metan till koldioxid med hjälp av plasmateknik. Det handlar om att fånga in metan från ladugårdsluft och bryta ner den till koldioxid som är mindre skadlig för miljön, uppger Valio i ett pressmeddelande.

SLC - Lbvecka Evelina Selander
Landbygdsveckan blir ett stort arrangemang i Sverige i maj

Sveriges ordförandeskap i EU var på agendan under Landbygdsnätverkets svenskspråkiga nätverksmorgon den 22 februari. Landsbygdsveckan som arrangeras den 2-7 maj är ett stort arrangemang i Sverige i år.

Insändaren: Grön omställning ur ett Österbottenperspektiv

Då det kommer till våra gröna näringar görs de bästa klimatinsatserna då vi med så få insatser som möjligt kan producera så mycket livsmedel, biomassa och virke som möjligt, påpekar Christoffer Ingo, riksdagsvalskandidat för SFP i Österbotten.

Globala veteskörden blir större än beräknat

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council räknar globalt med en rekordstor veteskörd. Ryssland, Kazakstan och Australien kommer sannolikt att exportera mer vete än beräknat.

Ledaren: Positiva framtidsutsikter för jordbruket i Finland

Finlands jordbruk har utmaningar på grund av det nordliga läget och klimatförhållandena, men det finns också många faktorer som talar för en positiv framtid för sektorn. Så låter det när LF gav Chat GTP i uppdrag att skriva en ledare för LF. Chat GTP är en tillämpning av artificiell intelligens, AI. Det är en tjänst som också lätt kan utnyttjas av ensaksrörelser av olika slag. Men AI kan inte göra politik. Den kan nämligen inte balansera olika intressen mot varandra eller vara kreativ på riktigt, det kan bara människor göra, påpekar Mikael Jern här i försöket att använda AI för en ledare.

SLC - Chat Gtp
Artficiell Intelligens

Skärpta EU-regler för djurtransporter till sjöss

EU-kommissionen kommer att skärpa kraven på sjötransporter med levande boskap. Nya regler ska medföra effektivare övervakning. Fartyg som transporterar boskap måste uppfylla högre krav.

SLC - Pot1 Feb23 Ct
Potatispriserna på en fortsatt för låg nivå – ingen ljusning i siktet

Priserna på livsmedelsråvaror har stigit under det senaste året. Så även på matpotatis, men höjningen har enbart varit 12 procent. Ett medelpris på 21 cent per kilo räcker inte för att vi ska tänka positivt nu, konstaterar potatisodlaren Kaj Hemberg.

SLC - Djurvalfard Mg 7772
Norrback: Djurvälfärden och vargpolitiken tar behövliga steg framåt

– Det är en långkörare som gått i mål. Så kommenterar riksdagsledamot Anders Norrback (Sfp) den nya lagen om djurvälfärd som efter 13 år av beredning nu till slut kommer att ersätta den gamla djurskyddslagen.

SLC - Lpx 00069197
Efsa rekommenderar förbud mot hönsburar

Den europeiska myndigheten för matsäkerhet Efsa efterlyser betydande förbättringar av djurvälfärden i hönsfarmer. Det borde definitivt bli slut med burhållningen i EU, rekommenderar en ny rapport.