Arkiv

Världshandeln trotsade Rysslands angreppskrig

I samband med Rysslands angreppskrig mot Ukraina förutspådde handelsexperter omfattande problem för världshandeln. De värsta scenarierna uteblev trots allt. Den internationella ekonomin har varit robustare än väntat, hävdar WTO.

SLC - P060384 27046
Storbritannien och EU enas i tvisten om brexit

Den sega tvisten kring handeln mellan Storbritannien och EU är på god väg att biläggas. Det så kallade Windsoravtalet ska reparera de inflammerade handelsförbindelserna som uppstod för tre år sedan efter brexit. Den krångligaste tullbyråkratin ska avskaffas.

SLC - Matskolan Kati Laszka 3142
Matskolan lär barn om hållbar mat – anmälan öppnar

Matskolan – Ruokakoulu är ett lärorikt och roligt dagläger för barn. Genom att pröva på lär sig barnen matlagning, hållbara matvanor och vikten av motion & rörelse. Vid gårdsbesöket bekantar sig barnen konkret med matens väg från jord till jord. Matskolor ordnas av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runtom i Finland.

SLC - 1664385976302 20220928 Ep 136930 A Pb7 035
EU-parlamentet grälar om begränsning av pesticider

Den gröna gruppen i EU-parlamentet vill skärpa reglerna för så kallade farliga växtskyddsmedel inom jordbruket. Miljöutskottets föredragande, österrikaren Sarah Wiener (grön), vill rensa ut 80 procent av sådana medel fram till 2030.

Arla tar emot mjölkproducenter då Fazer lägger ner mejeri

Fazer meddelade senaste vecka att mejeriverksamheten vid fabriken i Koria läggs ner före slutet av augusti 2023. De flesta av de omkring 20 producenterna som drabbas av nedläggningen har skrivit på avtal med Arla.

SLC - Skord2022
Ärtskörden var rekordstor ifjol

Spannmålsskörden hösten 2022 var något större än den vanliga, det vill säga 3,6 miljarder kilo visar Naturresursinstitutets statistik. Och ärtskörden var rekordstor, cirka 92 miljoner kilo.

SLC - Telescopic 5
Vätgasdrift är framtiden enligt JCB

Med allt mer förnyelsebar energi från exempelvis vind- och solkraft blir det många gånger överskott av elektricitet, energi som går till spillo. Då är vätgasproduktion ett vettigt alternativ trots stora energiförluster. Vätgas kan sen utan att släppa ut koldioxid driva förbränningsmotorer, såväl mobila som stationära.

SLC - Img 6816
Reservdelar över natten

JCB:s nya centrallager i Storbritannien heter World Parts Center och togs i bruk år 2020. Det ligger en bit från Manchester och är i stort sett helautomatiskt. Trots det arbetar 150 anställda i anläggningen.

LF öppnar skräddarsydd valkompass på nätet

I början av mars öppnar Yles valkompass inför riksdagsvalet. Landsbygdens Folk samarbetar med Yle och har gjort en egen skräddarsydd version av valkompassen.

SLC - Gene3 Feb23 Ct
En generationsväxling ska också vara lycklig

I en generationsväxling ingår allt från ekonomiska frågor som beskattning till finansiering. Men för att den ska genomföras på bästa sätt måste också den mänskliga faktorn tas i beaktande. Alla testas känslomässigt och det är viktigt att processen påbörjas tid.

SLC - Tackdikning Olle Haggblom
Häggblom om täckdikning: ”Glöm inte vattenhushållningen”

Enligt Täckdikningsföreningens nya verksamhetsledare Olle Häggblom underskattas ofta dräneringens inverkan på avkastning och näringsläckage inom jordbruket. Nu efterlyser han större medvetenhet bland jordbrukare, men också inom sin egna bransch där den yrkesmässiga kontinuiteten står på spel.

SLC - Djurskyddsombudsman 1 Mj V8 23
Djurskyddsombudsmannen vill se konstruktiv diskussion om djurvälfärd

Djurskyddsombudsman Saara Kupsala är inte en person som syns på löpsedlarna. Syftet med hennes arbete är bland annat att ge utlåtanden i frågor som berör djurvälfärd och att delta i den offentliga diskussionen på ett konstruktivt sätt.