Arkiv

Insändaren: Inhemsk matproduktion viktig för beredskapen

Nu behövs också långsiktiga lösningar och därför är det viktigt att vi i det regeringsprogram som kommer att skrivas under den här våren på allvar tar upp det svåra läget inom jordbruket, skriver Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet och kandidat i riksdagsvalet för SFP.

Insändaren: I Finland finns det inga trädåkrar

Avverkningarna och i synnerhet kalhyggena kritiseras i Finland för att åstadkomma naturförlust. Man förstår inte att naturen förändras genom avverkningen och att det uppkommer flera arter i synnerhet på områden med kalhyggen. ”Allt har sin tid”, även träden, påpekar Karl ”Kalle” Åberg, skogsägare och kandidat i riksdagsvalet för SFP i Nyland.

SLC - Biofachotirol
Marknaden för ekomat växte i EU och globalt 2021

Den europeiska marknaden för ekologiska livsmedel slog ett nytt rekord 2021. Försäljningen ökade under det året med nästan fyra procent till ett värde av 54,5 miljarder euro. Ekoarealen utvidgades samma år med 0,8 miljoner hektar.

Ledaren: Basen för jordbruket ligger under markytan

För att få odlingen och marken att fungera rätt tillsammans är det viktigt att ytterligare gå ner en bit i marken – ner till dräneringen. Under våra förhållanden är det nämligen väldigt viktigt att se till att vattenhushållningen är i skick, konstaterar Mikael Jern.

Ledarsticket: Grön el på bekostnad av skogen

För en del skogsägare är vindkraften en lyckträff. Andra skogsägare har sämre tur. Den kraftiga utbyggnaden av vindkraften betyder att många nya kraftledningar behöver dras över åkrar och skogar, påpekar Mikael Jern.

SLC - Sportlov 23
Sportlov

SLC - Lantbruk2 Feb23 Nvk
Projektet Lantbruk 2.0 roddes i mål med slutseminarium

Yrkeshögskolan Novias projekt Lantbruk 2.0 avslutades med ett seminarium den första februari. Projektet har lyft fram olika hållbarhets- och framtidsaspekter inom lantbruket.

SLC - Kalkgips1
Strukturkalkning och gipsspridning förbättrar markstrukturerna i lerjordar

Användning av strukturkalk höjer pH-värdet och förbättrar tillgången och upptagningen av näringsämnen på åkermarker. Gipsspridning minskar i sin tur eroderande effekter och urlakning av näringsämnen.

Gödselbrist hotar skörden i Ukraina

Ukraina har skördat 98 procent av spannmålen från säsongen 2022. Enligt jordbruksministeriet tröskade landets bönder omkring 50 miljoner ton spannmål. Nästa år riskerar skörden att bli betydligt mindre på grund av gödselbrist.

SLC - Blyforbud 8043657632 31D5E5B08D O
Tukes förtydligar definitionen av våtmarksområde gällande blyhagelförbudet

Blyhagel får inte användas vid jakt på våtmarksområden eller deras skyddszoner efter 15.2.2023. Förbudet grundar sig på begränsningen av blyhagel som EU-kommissionen godkände i januari 2021 och som träder i kraft i hela EU-området. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har fått många frågor om blyhagelförbudet och speciellt har ett förtydligande av definitionen av våtmarksområde efterfrågats.

Norrback: Dispensförfarandet för stamvårdande jakt av varg skall tydliggöras

Jord- och skogsbruksutskottet gav idag sitt betänkande gällande ändringen av 41§ paragrafen i jaktlagen. Genom den föreslagna lagen preciseras förutsättningarna för beviljande av dispens för att fånga eller döda vissa viltarter, vilket i praktiken innebär att det skulle bli lättare att få dispenstillstånd för stamvårdande jakt av varg.

Nya rådgivare godkänns för systemet för jordbruksrådgivningstjänster

Livsmedelsverket har öppnat en sökning för att välja nya rådgivare till systemet för jordbruksrådgivningstjänster. Man kan ansöka om godkännande som rådgivare i e-tjänsten Hyrrä. Ansökan är fortlöpande.