Arkiv

SLC - Oss5 Feb23 Ct
Många frågor om stöden på bondeträff i Närpes

Att nivån på jordbruksstöden ser ut att minska i år oroar många i Österbotten. Det var tydligt när Oss bönder emellan ordnades för första gången på tre år. Frågorna kring stöden var många på träffen i Närpes.

Fazer lägger ner mejeriet i Koria

Omställningsförhandlingarna gällande mejeriverksamheten vid Fazers fabrik i Koria har slutförts och mejeriverksamheten kommer att läggas ner före slutet av augusti 2023, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

SLC - 52464776291 74D0C8488A O
Torka hotar delar av Väst- och Sydeuropa

Flera mellan- och sydeuropeiska länder befarar en upprepning av den heta och torra sommaren 2022. Hetta, vattenbrist och skördeförluster plågade kontinenten i många veckor. 2023 riskerar att bli ett likadant år.

USA pressade Mexiko att importera GM-majs

Mexiko har mjukat upp ett planerat förbud mot import av genetiskt modifierad majs från USA. Förbudet hade förorsakat politiska spänningar mellan länderna. Den mexikanska regeringen måste lindra sin stränga linje för GM-importen.

EU och Nya Zeeland ratificerar handelsavtal

Det färdiga handelsavtalet mellan EU och Nya Zeeland har lagts fram inför EU-rådet för ratificering. Avtalet väntas öka den bilaterala handeln mellan EU och Nya Zeeland med upp till 30 procent.

Vildsvinsstammen har minskat

Enligt Naturresursinstitutet (Luke) har beståndet av vildsvin minskat från beståndstoppen för två år sedan. I januari 2023 omfattade stammen i genomsnitt cirka 2.500 vildsvin.

SLC - 2Aa74532 Aff0 47Bd 8Bb0 4B5Ea4Ddd51B
Nytt bidrag för förebyggande av skador orsakade av fridlysta djur

NTM-centralens nya bidrag för förebyggande av skador orsakade av fridlysta djur, såsom vitkindad gås, kungsörn och fiskgjuse, kan sökas 21.2-31.3.

Den offentliga sektorn måste bära sitt ansvar för livsmedelskedjans kostnadskris

Livsmedelsmarknadsombudsmannen samt livsmedelskedjans intresseorganisationer Livsmedelsindustriförbundet ETL, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Finlands Dagligvaruhandel och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC anser att lösningarna på livsmedelsproduktionens kostnadskris och för att förbättra livsmedelsmarknadens funktion måste hittas genom samarbete mellan hela livsmedelskedjan.

SLC - 1676537890688 20230216 Ep 144948 A Fma Pst 004
EU-parlamentet kräver effektiv gödselstrategi

De europeiska jordbrukarna har det kämpigt med gödseln och läget är kritiskt. Nu måste kommissionen skärpa sig och utarbeta en långsiktig och effektiv gödselstrategi. De föreslagna åtgärderna är otillräckliga, inskärper EU-parlamentet i en resolution.

Strejken stoppade distributionen av förra veckans LF

Strejken inom transportbranschen stoppade distributionen av Landsbygdens Folk förra veckan. Tidningen trycktes som normalt, men kunde på grund av strejken inte levereras till läsarna. Den delas ut till läsarna när strejken är över.

SLC - Vipumobil
Mobilapplikation tas i bruk för ansökan om åkerstöd

Livsmedelsverket har gett ut en mobilapplikation för kommunikationen mellan jordbrukare och myndigheter. Appen kallas Vipumobilen. Jordbrukarna kan ladda ner Vipumobilen i appbutikerna Google Play eller App Store.

SLC - Dsc4413
Lantbruksjournalisterna belönade Hanna Hamina

Hanna Hamina, verksamhetsledare för Finlands Fjäderfäförbund, har tilldelats lantbruksjournalisternas informationspris Tiedonjyvä. Valet motiveras med att Hanna Hamina är en sakkunnig och samarbetsvillig representant för fjäderfäsektorn.