Arkiv

Försöket med stöd till bybutiker blir permanent

Försöket med stöd till bybutiker blir permanent och i fortsättningen söks stödet en gång om året, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Veganlebensmittel
Danmark förlorar fabrik för veganmjölk

Det israeliska företaget Remilk har oväntat slopat sina planer att bygga en dansk fabrik för framställning av icke-animalisk veganmjölk i en process helt utan mjölkkor. Fabriken skulle placeras i Kalundborg med byggstart i början av detta år.

SLC - Img 1717
ProAgria Lantbrukssällskapet tar över arbetet med livsmedelsprojektverksamheten i Österbotten

”Smakernas Österbotten – ett seminarium om gårdsbutiker och närmat” som hölls på Kyrö Distillery i Storkyro i måndags blev ett evenemang som vävde samman projekten ”Plattform för Matriket Österbotten” som i drygt tre år har drivits av Närpesregionens utvecklingsbolag Dynamo Närpes och det nya ”Österbotten på tallriken!” där ProAgria Lantbrukssällskapet har ansvaret.

SLC - Dsc 8166
Denise Ramstedt är ny rådgivare i miljö- och landskapsvård vid FHS

Sedan början av februari jobbar Denise Ramstedt som miljö- och landskapsvårdsrådgivare vid Finska Hushållningssällskapet, FHS. Till hennes uppgifter hör bland annat att ge hjälp och råd vid ansökningar om miljöavtal och uppgörande av planer för skötsel av jordbruksnaturens biologiska mångfald.

SLC - Img 2354
Samarbete lyfter fram lokala råvaror

Restaurangernas kockar behöver enkel och tydlig information om råvaror i säsong och för producenterna spelar förädlingsföretagen en viktig roll. Det var ett par saker som tydligt kom fram när ett tjugotal kockar och lika många producenter samt några representanter för förädlingsledet förra fredagen träffades till en informell träff på Pub Stallhagen i Finström för att ventilera utmaningar och möjligheter inom den åländska livsmedelskedjan.

SLC - Blyforbud2023
Stålhagel påverkar sågvirket mindre än befarat

Enligt en färsk undersökning orsakar inte stålhagel i virket mera skador och slitage på sågklingor än normalt slitage som orsakas av sand eller andra orenheter. Undersökningen har gjorts i samarbete mellan Finlands Jägarförbund, MTK, Tornator Abp och Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK.

Insändaren: Landsbygden behöver nya politiker

För att överbrygga klyftan som riskerar växa mellan stad och landsbygd ser jag det som oerhört viktigt att vi som bor på landsbygden ger de urbana beslutsfattarna inblick i våra livsvillkor och att vi kan förklara vikten av en hög självförsörjningsgrad, påpekar David Pettersson, kandidat i riksdagsvalet för Kristdemokraterna i Finland.

SLC - Speyside Whisky Trail
Reklamförbud förskräckte Skottlands whiskyindustri

Skottland och whisky hör ihop som ler och långhalm. Den skotska whiskyindustrin genererar varje år stora vinster. Men plötsligt drog mörka moln upp över de skotska hedarna. Ett reklamförbud för whisky togs upp till förslag.

SLC - Generation Feb23 Nvk2
Generationsväxlingsdag i Borgå: ”Väl planerat är hälften gjort”

Generationsväxling är en ofta omfattande och högst personlig händelse i en lantbrukares liv. Genom att hålla koll på arvsfrågorna och de ekonomiska aspekterna samt upprätthålla god kommunikation med familj och övriga parter blir processen dock smidigt. Detta var budskapet under generationsväxlingsdagen i Borgå.

Gemensam och kontinuerlig ansökan 2023

I den gemensamma ansökan efter den grundläggande utbildningen våren 2023 kan du söka till utbildning för yrkesinriktade grundexamina samt högskolor.

SLC - Ya2
Ökat intresse för YA:s jord- och skogsbruksutbildningar

Skogmaskinförarutbildningen är i popularitetstoppen just nu och även lantbruksutbildningarna har fått ett uppsving. Överlag satsar YA på att erbjuda breda och mångsidiga utbildningar inom grundexamen i lantbruk, skogsbruk och trädgård.

SLC - Vid Djurstallet 1
Intresset för lantbruket förde dem till Axxell Brusaby

Julia Hakkarainen och Albert Collin studerar till landsbygdsföretagare vid Axxells naturbruksenhet Brusaby i Kimitoön. För dem var Axxells naturbruksenhet ett naturligt val när det gällde att bestämma sig för vad man ska göra efter grundskolan och senare skaffa sig ett framtida yrke. Intresset för lantbruk, djur och natur förde dem till Brusaby.