Arkiv

SLC - Eric Sjoskog Feb23
Agrologstuderande vid Novia ser ljust på framtiden

Kevin Ginman och Eric Sjöskog är fjärde årets agrologstuderande på Novia. De ser utbildningen som både värdefull och mångsidig och poängterar värdet av ny teknik och intryck från andra delar av världen för att föra lantbruket framåt.

SLC - Agroforst 1 Mj V7 23
Vid Agroforstfakulteten fixar vi framtiden!

Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet har sitt campus i Vik i östra Helsingfors. Där sitter en grupp agronom- och forstmästarstuderande och funderar kring framtiden för jord- och skogsbruket i Finland. Den ser ljus ut enligt de studerande.

Ledaren: Ge ungdomarna framtidshopp!

Den demografiska utvecklingen märks minsann också av inom våra sektorer. Inom de närmaste tio åren kommer väldigt många att gå i pension, samtidigt som de yngre årskullarna som är på väg in i förvärvslivet är mindre. Framtiden är alltså ljus för de unga som letar sig till utbildning inom naturbruksbranschen – arbete finns, påpekar Mikael Jern.

Ledarsticket: Det är vanskligt att internalisera externaliteterna

En rapport från 2021 av Cambridge ekonomisten Partha Dasgupta om ekonomi och biodiversitet har inte väckt så stor uppmärksamhet i vanliga massmedia, men Miljöministeriet här i Finland har låtit göra en egen rapport om vad det skulle innebära om rekommendationerna i rapporten skulle tillämpas i Finland. Tyvärr går det rejält snett, konstaterar Mikael Jern.

SLC - Vandag
Vändag

SLC - Optima1 Feb23 Ct
Studerande vid Optima ser en framtid inom jordbruket

Att utmaningarna inom jordbruket är många hindrar inte studerandena vid Optima Lannäslund från att se ljust på framtiden. Studerandena Hanna Nyström, Noel Lundberg och Adam Björk hoppas kunna arbeta inom den branschen i framtiden. Läs mer om naturbruksutbildningarna i fredagens temanummer!

SLC - Skogs2 Feb23 Ct
Professor på skogsdag: Det är skogsägarna som måste leda utvecklingen

Hur ska skogen brukas? Den diskussionen har i klimatets och biodiversitetens namn gått het under senare år. I stället för att protestera bör skogsägarna själv ta i taktpinnen och säga hur de vill ha det. Det säger Tomas Lundmark, professor vid SLU i Umeå.

SLC - Skogs7 Feb23 Ct
Ingo: ”Finland har aldrig gått med på en gemensam skogspolitik inom EU”

Det är skogsägarna som ska fatta besluten om hur skogen ska brukas även i framtiden. Det var alla riksdagskandidater överens om på skogsdagen i Vasa. Finland har aldrig gått med på en gemensam skogspolitik inom EU, säger Christoffer Ingo.

SLC - Avverkning2022
Skogsavverkningarna minskade till 75 miljoner kubikmeter 2022

Enligt preliminära uppgifter från Naturresursinstitutet avverkades totalt 75 miljoner kubikmeter stamvirke i våra skogar i fjol. Virkesuttaget bestod av 30 miljoner kubikmeter timmer, 34 miljoner kubikmeter massaved och 11 miljoner kubikmeter energived. Både virkesuttaget och virkesavgången minskade två procent jämfört med året innan.

SLC - Bordeaux Vignoble  David Remazeilles
Frankrikes vinodlare lider av överproduktion

Konsumtionen av vin har rasat i Frankrike, till vinodlarnas förtvivlan. Regeringen planerar nu att dra bort nio miljoner hektoliter vin från marknaden. Vinodlingar ska läggas i träda och överflödiga viner destilleras till desinfektionsmedel och parfym.

SLC - Dsc 0308
Ålands skogsindustrier blir virkesuppköpare i Åboland

Ålands Skogsindustrier Ab har förvärvat det Pargasbaserade företaget Ab Ö-Skog Oy:s verksamhet. Övertagandet sker 1 mars 2023.

SLC - Biofachub1Iuvxvmj
Tyskarna sparar också vid inköp av ekoprodukter

Den tyska handeln med ekolivsmedel brukar normala år bara känna en riktning – uppåt. Under fjolåret minskade däremot efterfrågan på ekologiska livsmedel i någon mån. Handeln rapporterar ett minus med 3,5 procent.