Nu har tekniken för precisionsodling kommit ner så mycket i pris att det blir direkt lönsamt att investera och ta i bruk sådan teknik på gårdarna, påpekar Mikael Jern.
Arkiv
DLG Feldtage i tyska Erwitte liknar svenska Borgeby Fältdagar, fast något mindre. Intressant på mässan är en del ovanligare maskiner. Läs mer om maskiner och teknik i fredagens temanummer!
Svenska riksdagsgruppens gruppanförande hölls för första gången av riksdagsledamot Christoffer Ingo när riksdagen i tisdags diskuterade statsrådets redogörelse för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete.
Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i e-tjänsten Vipu den 1-14 november, meddelar Livsmedelsverket. Stödet söks på basis av trädgårdsprodukternas lagermängder i november och december.
Odlingen av kryddväxten koriander väcker allt större intresse. I Åboland har odlingsarealen ökat kraftigt jämfört med i fjol. Fler nya odlare har valt att satsa på grödan samtidigt som redan etablerade korianderodlare utökat arealen.
Europeiska revisionsrätten har synat finansieringen av EU:s ekologiska jordbrukssektor. I en färsk rapport tvivlar revisorerna på politikens ändamålsenlighet. Den nuvarande strategin har stora brister.
På mejerijätten Arlas initiativ har Ålands Centralandelslag och Arla Oy kommit överens om att byta mjölk mellan mejerierna i Sibbo och på Åland.
I år hålls Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Korsholm i Österbotten den 23-24 oktober. Senast Österbotten stod värd för evenemanget var för åtta år sedan i Pedersöre.
Betydligt mer sockerbetor ska processas i år jämfört med i fjol. Därför har fabriken i Säkylä redan inlett produktionen och därmed har också betupptagningen redan kommit igång. En som var i full gång med upptagning förra veckan var Kristian Bengts.
EU-kommissionen föreslår att tillämpningen av den omtvistade avskogningsförordningen EUDR skjuts på med ett år. Många medlemsländer, bland dem Finland, och EU:s internationella handelskumpaner har krävt att införandet skall skjutas framåt. Kommissionens förslag måste ännu godkännas av EU-parlamentet och rådet.
Extremvädret leder på sikt till stora förändringar i var vi kan odla mat. Den tilltagande torkan förskjuter matproduktionen mot nordligare breddgrader, men de längre perioderna av torka kräver att vi måste investera stora summor i infrastrukturen i vatten för att kunna bevattna mer av våra åkermarker än idag. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur kommer förändringarna i nederbörden att påverka vår framtida matproduktion?