Donald Trump har vunnit kampen om presidentposten i USA. Nu försöker producenterna analysera resultatet. Hur kommer Trumps seger att påverka jordbruket i USA, relationerna till EU och världshandeln?
Arkiv
Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah hade den 5 november ett samtal med riksomfattande och regionala aktörer som är centrala med tanke på Skärgårdshavets tillstånd. Av aktörerna begärdes nya initiativ, åtaganden och stöd för arbetet för Skärgårdshavet, uppger ministerierna i ett gemensamt pressmeddelande.
Livsmedelsverket börjar i slutet av november betala miljöersättning, ersättning för ekologisk växtproduktion och ersättning för djurens välbefinnande för år 2024 till gårdsbruksenheterna. Sammanlagt betalas cirka 163 miljoner euro i stöd i november.
Jordbrukare kan nu genomföra miljöförbindelsens webbutbildning via e-tjänsten Vipu, meddelar Livsmedelsverket. Utbildningen gäller gårdar som i årets ansökan om åkerstöd har valt åtgärden klimat- och miljöutbildning för sin miljöförbindelse.
SLC:s ungdomsutskott träffade jord- och skogsbruksminister Sari Essayah den 6 november för att diskutera hur man kan öka ungas intresse för att börja jobba med lantbruk.
Ge din egen pappa en farsdagsgåva som glädjer många!
I december firar Österbottens svenska producentförbund 90 år! För att uppmärksamma jubileet bjuder vi in våra medlemmar till tre 90-årskalas under sista veckan i november.
Ett intressant jobb och företag fick Tatjana Aminoff, 56 år, att ta beslutet att flytta från Esbo till öriket Åland för att bli chef för Ålands Trädgårdshall Andelslag (ÅTH). Eftersom ÅTH har mer än 90 procent av sin försäljning i Finland tror Aminoff att hennes erfarenheter från fastlandet kommer att bli till nytta för ÅTH.
Det finns förutsättningar för en livskraftig köttproduktion i Österbotten i framtiden. Men utmaningarna är många. Det konstaterades under en paneldebatt som ordnades när andelslaget Österbottens Kött firade 90-årsjubileum i Vasa.
Det blev en utdragen älgjakt förra lördagen för Lappfjärds Södra. Men till slut lyckades man fälla en kalv. Hittills har älgjakten på deras område gått planenligt. I området har det också skjutits två vildsvin, vars stam är på ökande.
Den stora utmaningen om biodiversiteten skall räddas är att processen måste ske nerifrån uppåt för att lyckas. Det är den enskilda markägaren eller brukaren som själv måste förstå vilka områden som är viktiga för naturens mångfald och sedan fatta beslut om hur de områdena skall skötas, påpekar Mikael Jern.
Efter EU-valet i våras har parlamentet en ny sammansättning och en ny inriktning. Men det finns ännu många frågetecken kvar innan vi vet hur det stora EU-skeppet kommer att navigera de närmaste åren, konstaterar Mikael Jern.