Arkiv

Frankrike förbjuder köttnamn på veganska alternativ

Veganska köttimitationer får inte längre marknadsföras som stek, filé eller andra köttliknade beteckningar i franska butiker. Den franska regeringen har antagit en lagstiftning som entydigt ska förhindra att konsumenten förs bakom ljuset.

SLC - Borga Avdelning Mars24 Nvk
Solkraftsparker och andelslag i fokus då Borgå lokalavdelning höll årsmöte

Under måndagen höll SLC Nylands lokalavdelning i Borgå sitt årsmöte. Under mötet valdes Robert Haglund till ny ordförande. SLC Nylands ordförande Thomas Antas redogjorde för aktualiteterna på intressebevakningsfältet, medan Peter Österman berättade om andelslaget A-spannmåls verksamhet.

SLC - Tomas Langgard Slc9920 Edit Beskuren
Kommentaren: Marknaden är utmanande

Läget hos oss avviker inte nämnvärt från våra yrkeskollegors situation i de länder i Europa där producenterna protesterar. Vi dras och har under lång tid dragits med en alldeles för dålig lönsamhet i genomsnitt. Däremot finns det nog andra i livsmedelskedjan som uppvisar ökade vinster, år efter år, påpekar Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.

Mercosuravtalet kan fördröjas till sommaren

EU:s frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur kan möjligen fördröjas, igen en gång. Bondeprotesterna i EU ser ut att försena avtalet.

SLC - Eu Valprogram 1
SLC vill ha finländsk jordbrukskommissionärspost

På onsdagen lanserade SLC sitt EU-valprogram. SLC yrkar på att Finland ska ha jordbrukskommissionärsposten i nästa EU-kommission och att den finländska kommissionären ska vara en av kommissionens viceordförande.

SLC: EU-valet är ett jord- och skogsbruksval

Betydelsen av EU:s jord- och skogsbruk ska växa – inte krympa. Det slår Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC fast i sitt valprogram inför EU-valet den 9 juni.

SLC - Conference Dgo 2667
WTO-ministermöte slutade utan resultat

Världshandelsorganisationen WTO:s trettonde ministerkonferens i Abu Dhabi har avslutats utan väsentliga framsteg. Processen stampar på stället. Oenighet rådde som vanligt om jordbrukets subventioner.

SLC - Lokalmote1 Mar24 Ct
Larsmo lokalavdelning av ÖSP först ut att ordna årsmöte

Lokalavdelningarna av ÖSP har inlett årets sejour av årsmöten. Den här veckan höll Purmo, Sundom, Kronoby möten – men först ut var Larsmo lokalavdelning. På mötet i tisdags fick deltagarna ta del av matnyttig information och diskutera aktuella frågor.

SLC - Abotraff 1
Livsmedelsverket och handeln i fokus då bönder möttes i Nagu

Livsmedelsverkets tillkortakommanden vad gäller arbetsmetoder, tillsyn och utbetalningar av stöd samt handelns stora andel av kakan i prisbildningen på livsmedel hör till de frågor som diskuterades vid SLC:s medlemsträff Oss bönder emellan i Nagu förra veckan. Också regeringens aviseringar om ytterligare nedskärningar i statsbudgeten ventilerades.

Frankrikes bönder lider av talrika kriser

Det heta klimatet, djursjukdomar och politiska kriser gör livet svårt för franska bönder. Landets politiker försöker i mån av möjlighet stöda jordbruket så gott det går men kostnaderna närmar sig smärtgränsen.

SLC - 00De14Aa 4C6B 4B2E 920F D8E2F3Aea420
Polen kräver undantag i EU:s gröna omställning

De polska jordbrukarna har de senaste veckorna protesterat mot transporterna av ukrainsk spannmål. Bönderna hävdar att trafiken rubbar balansen på den inhemska marknaden. Detta har lett till protester och till och med handgemäng vid gränserna.

SLC - Varg1 Mar24 Ct
Tydligt budskap till ministern: Vargproblematiken måste lösas nu!

Regeringen prioriterar politiken för de stora rovdjuren. Men trots goda intentioner går arbetet för att åstadkomma förändringar trögt. På ett vargseminarium i Vörå, som gästades av jord- och skogsbruksminister Sari Essayah, efterlystes också en reservplan.