Arla 1
Arla ersätter plastfilmen i sina kartongförpackningar för bland annat mjölk, yoghurt och grädde med förnybar, träbaserad bioplast.
Jordbruk

Arlas kartongförpackningar
blir helt träbaserade

Som det första mejeriet i Finland går Arla i år in för att ersätta plastfilmen i sina kartongförpackningar för bland annat mjölk, yoghurt och grädde med förnybar, träbaserad bioplast.
– Förnyelsen innebär att 40 miljoner förpackningar under 2019 blir bättre ur miljösynpunkt, säger Arlas VD Kai Gyllström.

Den biobaserade plasten som kommer att användas i Arlas förpackningar minskar behovet av fossil plast med 180.000 kilo i året och minskar förpackningens koldioxidavtryck med ungefär en femtedel.

Samarbete mellan flera företag

Den träbaserade biofilmen som ersätter plasten i förpackningarna är resultatet av ett samarbete mellan Arla, UPM och Elopak.

– Den traditionella mjölkkartongen består av ungefär 85 procent kartong. Nu ville vi få fram en förpackning som till 100 procent görs av skogsbaserad råvara, säger Elopaks VD Juha Oksanen.

Bioplasten som används i förpackningarna är en innovation som tagits fram av UPM. Plasten är baserad på förnybar diesel, UPM Bio Verno som tillverkas av tallolja, som i sin tur är en restprodukt vid framställning av pappersmassa. UPM Bio Verno är en inhemsk produkt som också är försedd med Nyckelflaggan.

Bioplasten lämpar sig bra för förpackningar för mjölkprodukter eftersom dess tekniska egenskaper motsvarar den plast som vanligtvis används i förpackningarna. De nya förpackningarna återvinns på samma sätt som vanlig kartong.

– Vi är mycket glada över samarbetet med Arla och över möjligheten att med hjälp av våra förnybara material få vara med och minska koldioxidavtrycket för livsmedelskartongförpackningar, säger Sari Mannonen, direktör för affärsområdet UPM biobränslen.

Yoghurtbägare av kartong

Arla förnyar också förpackningarna för sin yoghurtserie Luonto+. Både den nya yoghurtburken och locket tillverkas av kartong, som är baserad på träfiber från finländska skogar. Yoghurtburkarna produceras av svenska Artaplast och kommer ut i handeln under februari månad.

Enligt Arla är kartongyoghurtburkens koldioxidavtryck drygt 40 procent mindre än den gamla förpackningens.

– Under det senaste året har vi jobbat extra hårt med frågor som handlar om ansvarsfull produktion, konstaterar Kai Gyllström. Vi för en ständig dialog med våra 550 mjölkproducenter och har också en väldigt konsumentdriven produktutveckling.

Yoghurtförpackningen av kartong är ett direkt svar på konsumenternas önskemål om förpackningar som ska vara lätta att återvinna.

Arla 2
Arlas VD Kai Gyllström berättar att företaget har många projekt på gång med målsättningen att försöka minska miljöpåverkan genom hela produktionskedjan.