Antib2
I dag har cirka trettio procent av Atrias producenter antibiotikafri produktion. Nu vill bolaget att alla ska komma med i konceptet och öppnar upp en ny ansökningsomgång. Målet är att ytterligare minska användningen av antibiotika, förbättra kvaliteten och få ett mervärde från marknaden av den satsningen, säger Taneli Tirkkonen, veterinär på A-producenter.
Jordbruk

Atria siktar på att hela
svinsektorn ska bli antibiotikafri

Sedan 2018 har cirka trettio procent av Atrias svinproducenter antibiotikafri produktion. Nu vill bolaget att alla producenter inom sektorn ska gå med i konceptet. Vi vill ytterligare förbättra kvaliteten, säger Taneli Tirkkonen, veterinär på A-producenter.

Jämfört med många andra länder i Mellan- och Sydeuropa används mycket litet antibiotika i den finländska köttproduktionen. Trots det gick Atria i bräschen för att ytterligare minska användningen 2018 då konceptet med antibiotikafri svinköttproduktion lanserades.

Sedan dess har drygt trettio procent av Atrias svinproducenter antibiotikafri produktion – och nu vill bolaget att alla ska ha det fram till 2025.

– Nu kan alla svinproducenter utanför konceptet fylla i en intresseanmälan för att ansöka om att lägga om produktionen till antibiotikafri. Målet är att ytterligare minska användningen av antibiotika, förbättra kvaliteten och få ett mervärde från marknaden av den satsningen, säger Taneli Tirkkonen, veterinär på A-producenter.

Efter lanseringen av konceptet var Atria som bolag störst i världen på antibiotikafri produktion av griskött. I dag finns aktörer i bland annat Kanada som volymmässigt har större produktion av antibiotikafritt kött.

– Efter Atrias start med antibiotikafri produktion har satsningen avtagit en aning men nu vill vi blåsa liv i konceptet igen. I Finland är vi i en egen klass när det kommer till antibiotikafri produktion av griskött, men nu vill vi att hela kedjan från födsel till slakt ska vara helt fri från antibiotika, förklarar Tirkkonen.

Olika krav måste uppfyllas

En svingård som anmäler intresse får information om vilka krav som ska uppfyllas. De gäller allt från genetik, biosäkerhet, foderhantering, skötsel av djur, utrymmen, tillväxtmiljö och djurhälsovård.

– Huvudmålen för antibiotikafri produktion är att djurhälsan är maximerad och behandling med antibiotika minimerad. Det innebär merarbete i form av dokumentation och medicinbokföring och det här är inte svåra saker, men det kräver en insats av producenterna, säger han.

På Österbottens Kötts område var det flera producenter som gick med i konceptet 2018. Ett är företaget Westfarm som producerar smågrisar i Malax.

– Som svinproducenterna trodde vi på att antibiotikafri produktion är framtiden och det gör vi fortfarande. Därför ser vi det som positivt att Atria nu gör en ny satsning och vill få med alla producenter, säger Henrik Holm, delägare i Westfarm.

Delägaren Kjell-Göran Paxal betonar vikten av att man inom köttproduktionen använder så lite antibiotika som möjligt.

– I Asien samt också i Danmark och andra länder är antibiotikaresistens ett utbrett problem och det är viktigt att vi i Finland är vaksamma på det. Vi måste vidta alla åtgärder för att minska den risken och det enda man egentligen kan göra är att använda mindre antibiotika, konstaterar han.

Holm och Paxal berättar att kraven på produktionen ökade när bolaget gick in för antibiotikafri produktion. När djur förflyttas mellan avdelningar ska de desinficeras och torkas noggrant.

– För att förbättra djurhälsan är det viktigt att potentiella smittkedjor bryts så effektivt som möjligt. Grunden i en antibiotikafri produktion är just att arbeta på ett sätt som bryter spridning av sjukdomar, förklarar de.

Antib4
När Atria lanserade konceptet med antibiotikafri produktion 2018 hörde Westfarm i Malax till de företag som gick med. För att ha antibiotikafri smågrisproduktion ska en rad olika krav uppfyllas som medför extra arbete.

Tillägget borde vara högre

Westfarm bildades för att producera smågrisar åt delägarnas egen produktion av slaktsvin. Därför var det naturligt också för delägaren Tomas Långgård att göra sin egen produktion av slaktsvin antibiotikafri 2018.

– Det som upptar mest tid för mig som slaktsvinsproducent är dokumentationen. Behöver ett djur medicinering ska öronmärket klippas och därefter ska det på individnivå dokumenteras i Sikavas bokföringsprogram. Så det medför definitivt merarbete för att ha antibiotikafri produktion, berättar han.

För det arbetet får producenten ett högre pris per smågris och ett högre kilopris per slaktsvin. Det är positivt, men Långgård anser att tillägget borde vara högre.

– Med tanke på köttets prima kvalitet borde den antibiotikafria produktionen bidra till ett ännu högre tillägg. Som det är i dag täcks ungefär kostnaderna, men med tanke på allt arbete som tillkommer borde marknaden betala mera, säger Långgård.

En investering som krävs för att ha antibiotikafri produktion är en skötselvagn med vilken grisarna behandlas och som också har mekaniken för öronmärkningen.

– Vagnen var en betydande investering och kräver också kontinuerlig service som också kostar. I dagens läge är varje tusenlapp i service något som pressar resultatet, säger Holm.

Tirkkonen betonar att det också finns olika alternativ av skötselvagnar.

– För en mindre gård finns mindre modeller som inte kostar lika mycket, säger han.

Antibiotikafri produktion innebär i praktiken att en smågris som under uppfödningen behandlas en gång för en sjukdom eller skada inte längre är antibiotikafri. Den grisen tas då ur systemet och förlorar ett specifikt öronmärke.

– Så det finns en noggrann uppföljning av detta och det viktigaste jobbet görs av producenterna på gårdarna, konstaterar Tirkkonen.

Skonad från kroniska sjukdomar

Den finska grisproduktionen är i stort skonad från sjukdomar som luftvägsinfektioner och olika magsjukdomar som diarré. Det innebär att antibiotika inte används i förebyggande syfte, vilket är fallet i många andra länder.

– I stället krävs medicinering om det uppstår ledinflammationer, sår och skador av till exempel svansbitning. Men i grunden är det ”snälla” sjukdomar som behandlas i Finland, berättar Tirkkonen.

Användningen av antibiotika är därmed på en låg nivå, men kan inte undvikas helt.

– Om ett problem uppstår är grisens hälsa det viktigaste. En gris som får ledproblem måste få medicinering för att må bra, men för oss innebär det då att ett djur som behandlas inte längre är antibiotikafri, berättar Holm.

Enligt Tirkkonen har djurhälsan förbättrats i och med satsningen på antibiotikafri produktion. Trots det finns alltid ett svinn på grund av medicinering.

– Inom smågrisproduktionen uppstår alltid utmaningar, men hålls nivån på 80-90 procent av djur som inte behöver medicinering görs ett mycket bra jobb. Men ett svinn finns alltid inom den produktionen. Däremot finns slaktsvinsgårdar som inte använder någon antibiotika.

Att öka andelen antibiotikafria svingårdar är viktigt också för att få balans i kedjan. En smågris som behandlas med antibiotika får inte förmedlas till en gård som är med i konceptet.

– Det är viktigt att vi får en bra rytm i produktionen av antibiotikafria smågrisar så att de inte förmedlas vidare till gårdar som inte är med i vårt koncept för det innebär att ett mervärde förlorat. Det är också viktigt att det finns balans i olika områden så att transportsträckorna är vettiga, förklarar Tirkkonen.