Spruttest Dsc 0429 Webben
Funktionstestaren kan neka att utföra ett test på en spruta som är dåligt rengjord eller där det finns brister i säkerheten. ARKIVFOTO
Jordbruk Tema

Att tänka på inför funktionstest
av växtskyddssprutan

Inför ett funktionstest bör du se till att sprutan och dess komponenter är väl rengjorda och i gott skick så att det inte finns risk för personskador då testet ska genomföras. Funktionstestaren kan neka att utföra ett test på en spruta som är dåligt rengjord eller där det finns brister i säkerheten, påminner Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Förbered en lämplig plats på gården där funktionstestet kan utföras. Det kan vara en gräsbevuxen yta eller en biobädd. Se till att varken tvätt- eller sköljvattnet förorenar yt- eller grundvattnet. Testplatsen ska vara så fri från vindpåverkan som möjligt.

Ha sprutans instruktionsbok tillgänglig vid funktionstestet. Kontrollera att inga sprickor uppkommit i sprutans chassi, särskilt dragbom och dragögla. Sliten dragögla ska bytas ut mot ny.

Gör även en kontroll av hjulaxlarna och justera glapp samt smörj lager. Vid större glapp byts lagren ut mot nya. Kraftöverföringsaxeln ska vara skyddad. Se till att skydden på axel, traktor och spruta är hela och att alla delar sitter på plats, även fixeringskedjan som förhindrar att skyddet snurrar runt.

Koppla sprutan till traktorn och montera nödvändig kringutrustning som sprutdator, manometer och ventilpaket så att sprutan är redo att användas.

Kontrollera att filter på sug- och trycksidan finns monterat på sprutan vid testet. Även fyllningssilen i tanken ska finnas på plats. Ta loss och kontrollera att det inte sitter preparatrester kvar efter rengöringen.

Fyll sprutans tank halvt med vatten. Kontrollera att det inte förekommer något läckage från tankens genomföringar, slangar och ramprör samt att droppskydden fungerar.

Kontrollera att du tänkt igenom och förberett sprutan enligt ovanstående punkter inför funktionstestet. Är du osäker på något eller har frågor inför funktionstestet, kontakta då din funktionstestare.

Rengöring av sprutan

Bästa platsen för rengöring av sprutan är gräsbevuxen, mullrik lerjord, där bekämpningsmedlen inte spolas ut i grundvattnet eller förs ut i vattendragen med ytvattenflöden. Sprutan får inte rengöras på en tvättplats där tvättvattnet hamnar i avloppet eller rinner direkt ut i ett vattendrag.

Före testet ska sprutan rengöras omsorgsfullt, särskilt silarna och munstyckena ska rengöras så att sprutan fungerar så problemfritt som möjligt och funktionstestaren inte utsätts för eventuella rester av bekämpningsmedel. Basiska rengöringsmedel passar bäst för rengöring av sprutan.

Om sprutan testas direkt efter vinterförvaring och om den har rengjorts som ovan inför vinterförvaringen räcker det att sprutan töms på eventuell glykolblandning (denna kan sparas till kommande vinter) och sköljs ur.

Effektiv rengöring

Rengöringen är mest effektiv när:

1. Sprutan fylls med ljummet vatten med tillsatt rengöringsmedel enligt anvisningarna. Vätskan får cirkulera i ca 5-10 min.

2. Tvättlösningen får rinna genom filter, slangar och munstycken.

3. Munstyckena och filtren på sug- och trycksidan lösgörs och blötläggs i en hink med tvättlösning.

4. Tvättlösningen får vara kvar i sprutan över natten.

5. Munstyckena och silarna rengörs med borste och monteras på sprutan. En stor del av tvättlösningen sprutas över en träda eller ett icke-odlat område.

6. Bottenpluggen lossas så att all tvättlösning rinner ut.

7. Sprutan sköljs med vatten, som också sprutas genom de monterade munstyckena och filtren. Sprutan sköljs helst två gånger.

Om sprutan inte fylls helt och hållet ska de torra delarna på insidan rengöras med borste eller trycktvätt både före och efter blötläggningen. Rengör sprutan också utvändigt. Använd samma rengöringsmedel som för insidan av behållaren. Rengöringsmedlet doseras enligt bruksanvisningarna.

Närmare upplysningar: Växtskydd för åkergrödor 2016, ProAgria Svenska Lantbrukssällskapens Förbund 2016