Jordbruk

Avloppsvatten för bevattning
förbjuds även på Åland

Ålands landskapsregering har genom beslut av infrastrukturministern Christian Wikström från Obunden samling bestämt att avloppsvatten från tätbebyggelse inte får återanvändas för bevattning inom jordbruket.

Enligt beslutet är det ”i nuläget inte lämpligt att återanvända avloppsvatten”, men landskapsregeringen tar förnyad ställning till frågan senast våren 2029.

LR utesluter alltså inte att frågan kan bli aktuell i framtiden, men påpekar att det för återanvändning i dagsläget krävs ett omfattande merarbete kopplat till krav på kvaliteten på återvunnet vatten, riskhantering, skyldigheter som rör tillstånd för återvunnet vatten, övervakning samt information.

– Återanvändningen bedöms i nuläget inte nödvändig ur miljöskyddsvinkel eller ur ekonomisk synvinkel, sägs det i LR:s beslut.

Redan i juni i fjol beslutade regeringen i Helsingfors att återanvändning av avloppsvatten från tätorter inte är lämpligt i något område i Finland. Nu har Jord- och Skogsbruksministeriet önskat ett ställningstagande från Åland, eftersom Finland senast den 26 juni 2023 måste rapportera om saken till EU.