Fonterra 225093
EU och Nya Zeeland har knutit ett frihandelsavtal som bekymrar mejerier och bönder i EU. FOTO: Fonterra
Jordbruk EU

Avtal med Nya Zeeland
kan påverka mjölkpriset i EU

Efter långa förhandlingar har EU och Nya Zeeland undertecknat ett frihandelsavtal. Avtalet öppnar möjligheter för tullfri export av mjölk från Nya Zeeland till EU. Det nya handelsavtalet oroar mejerier och bönder i EU.

De europeiska producenterna befarar att handelsbalansen kan snedvridas till nackdel för EU. Nya Zeeland är en stark exportör av jordbruksprodukter. Omvänt erbjuder det glest befolkade landet relativt begränsade marknader för EU:s exportörer.

EU-kommissionen är emellertid optimistisk. Avtalet erbjuder företag, bönder och konsumenter chanser på båda sidor. Sociala och klimatpolitiska åtaganden stimulerar en rättvis och grön tillväxt, hävdar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Enligt von der Leyen kommer det nya avtalet att sänka tullar till ett värde av cirka 140 miljoner euro för exportföretagen i EU. Den bilaterala handeln beräknas växa med upp till 30 procent, varvid EU- exporten kan öka med upp till 4,5 miljarder euro årligen.

EU:s mjölkbönder ställer sig skeptiska

EU-ländernas investeringar i Nya Zeeland kan enligt kommissionen öka med upp till 80 procent. Överenskommelsen innehåller också nya hållbarhetsåtaganden enligt Parisavtalet. Avtalet sänds nu till EU-parlamentet för godkännande.

Då ratifieringsprocessen är slutförd i både EU och Nya Zeeland kan avtalet träda i kraft. Men de europeiska mjölkproducenterna och mejeriindustrin förhåller sig skeptiska till avtalet. EU-sidan befarar svåra konsekvenser för EU-jordbruket.

Nya Zeeland är världens största exportör av mjölk och mejeriprodukter. Upp till 95 procent av den mjölk som produceras i landet går på export. EU beviljar nu landet betydligt större exportkvoter till Europa för bland annat smör, ost och mjölkpulver.

Under en övergångsperiod på sju år kommer tullkvoterna långsamt att utvidgas medan tullarna sänks. Detta innebär att tullen avlägsnas på till exempel ostar. Tullen på smör sänks till fem procent.

Enligt EU-kommissionen kommer avtalet i kombination med WTO-kvoter att radikalt förändra Nya Zeelands export till EU. Överenskommelsen täcker upp till 60 procent av EU:s import av smör, mot endast 14 procent till dags dato.

Handeln måste balanseras upp

EU:s mejerisektor riktar däremot kritik mot avtalet. De europeiska mjölkproducenterna avvaktar och befarar osund konkurrens. EU och Nya Zeeland bedriver jordbruk på helt olika premisser och det kan bli svårt att nå en rättvis balans i handeln.

Tyska producenter betecknar de nyazeeländska mjölkbönderna som potentiella konkurrenter på deras hemmamarknader i EU. I framtiden kommer mjölkpriset i Tyskland och EU att kalibreras i Nya Zeeland, befarar tyska mjölkbönder.

Frihandelsavtalet påför visserligen inga tullar på EU:s exportprodukter, men jordbruket kommer knappast att dra in några större intäkter via importen till Nya Zeeland. Exportbalansen inom livsmedel är negativ till nackdel för EU.

Andra sektorer kan sannolikt dra en större nytta av handeln med Nya Zeeland. Exporten av europeiska mejeriprodukter kan däremot inte räkna med några större volymer. Nya Zeeland har endast 5,1 miljoner invånare.