Dsc08429
Ålandsmejeriets vd Joakim Blom gör tummen upp för fjolårets resultatförbättring och företagets växande marknadsandel på finländska fastlandet.
Tema

Bättre försäljning på fastlandet
ökade Ålandsmejeriets vinst

Koncernen Ålands Centralandelslag där Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn ingår visar för fjolåret ett bokslut som är det bästa sedan mjölkkrisen 2014.

– Resultatet är aningen bättre än föregående år, men omvärldsfaktorerna skapar ett fortsatt osäkert marknadsläge, kommenterar vd Joakim Blom. 

 Verksamhetsårets rörelseresultat för ÅCA-koncernen var i fjol 621.614 euro jämfört med 603.496 år 2021. Resultatet efter skatter och bokslutsdispositioner steg till 477.616 euro (449.963).

Växer på fastlandet

Framgången förklaras framför allt med att Ålandsmejeriets försäljning växte starkt på fastlandet.

När inflationen rusade och priserna på insatsvaror steg i början av fjolåret kunde Ålandsmejeriet som liten aktör på marknaden inte vara den som först höjde priserna.

– Det var ett tufft läge, men när diskussionen i medierna handlade om hur dyrt allting blivit förändrades konsumenternas beteende. På den finska marknaden där vi uppfattades som en liten utmanare kom vi därför faktiskt att öka vår marknadsandel till rekordnivåer när konsumenterna sökte nya alternativ.

Försäljningen hemma på Åland blev däremot en liten besvikelse. Joakim Blom riktar ändå ett stort tack till alla samarbetspartners och kunder som fortsätter att prioritera och välja ÅCA:s produkter och därigenom säkerställer framtiden för åländsk livsmedelsindustri och öppna landskap.

Ständigt arbete för ökad lönsamhet

Centralt för resultatutveckling är enligt Blom även det interna arbete som gjorts inom företaget.

– Vi fortsatte arbetet med att förbättra lönsamheten genom att ifrågasätta varje process, varje produkt och varje affär och i det arbetet är personalens insatser av högsta betydelse.

Blom påpekar att ”enskilda steg framåt hela tiden visar på nya möjligheter”.

– Fokusområden som energieffektivisering och inköp har visat på stora inbesparingsmöjligheter. Och det miljö- och kvalitetsarbete som kontinuerligt görs kommer vi att ha nytta av i framtiden, säger Blom.

Mjölkbönderna fick bättre betalt

Ålandsmejeriet höjde i fjol flera gånger invägningspriset till sina mjölkleverantörer, men belopp och summor avslöjas inte.

Kanske ni nu kan höja priset för konventionell mjölk ännu mer när ni slutar med den olönsamma ekomjölken?

– I ett andelslag kommer alla inbesparingar leverantörerna till godo på ett eller annat sätt, påpekar ÅCA-chefen.