Barenbrug lanserar två nya vallblandningar på den finländska marknaden. Det handlar om en ettårig blandning rajgräs och klöver och en flerårig blandning med mjukbladig rörsvingel. Samtidigt testar man också hur långt norrut man kan gå med sitt eget odlingssystem. Det här förevisades vid ett odlartillfälle i Askola i Nyland.
Nederländska Barenbrug är en genetisk förädlare som nu introducerar nya sorter på den finländska marknaden. Jan Haalbom är exportchef och vill testa företagets odlingssystem, NutriFibre, i nordliga förhållanden.
– Vi vill testa hur långt norrut vi kan gå med vårt odlingssystem. Finland är intressant som vallodlingsland, ni har långa och ljusa dagar under odlingssäsongen och växtperioden för vallväxter blir förhållandevis lång. Vallodlingen finns dessutom i så gott som hela landet och därmed är Finland också en intressant marknad för oss, säger han.
Just nu har det utpräglade utsädeshuset Barenbrug 25 olika försöksodlingar hos jordbrukare runt om i landet. Grovfodret är det förmånligaste fodret man har på en mjölkgård och grovfodrets kvalitet har därför stor betydelse för mjölkens kvalitet, djurhälsan och även produktionens lönsamhet.
– Tillsammans med odlarna vill vi ta fram vallfrö som fungerar för dem. Olika blandningar är sedan förstås alltid ett sätt att sprida riskerna och gardera sig som odlare.
Gödselmedel på återvunna batterier
Från Viljelijän Avena Berner finns produktchef Nelli Piekkari på plats i Askola. Förutom de olika vallfröblandningarna förevisar hon också det bladgödselmedel, ZM-Grow, som Berner säljer och är gjort på återvunna batterier.
Gödselmedlet har inte tidigare funnits på den finländska marknaden men Viljelijän Avena Berner introducerar det nu här.
– Det ska bli spännande att se hur det tas emot av våra kunder, säger hon.
Företaget representerar och säljer också spannmålsutsäde och har nu några intressanta sorter i sitt utbud. En av dem är vårrågvetet Nagano.
– Vi tror att det finns mycket potential hos Nagano och att det finns en marknad för ett vårrågvete som är odlingssäkert och har medelhög avkastning, säger Jussi Peltonen som är produktgruppchef vid Viljelijän Avena Berner.
Rågvetet skördas främst som helkornsensilage i början av augusti och det är en bra skyddssäd för vall.
Vårrågvete och i synnerhet den här sorten är en nyhet såväl i Finland som i Europa. Vårrågvete som sådant har funnits endast i cirka 20 år.
Fodermajs intressant alternativ
Samtidigt påtalar Peltonen också Berners metod för att odla majs.
– Vårt system för det, Samco-systemet, har visat sig fungera väl i våra förhållanden och arealen för det har fördubblats för varje år. Totala arealen för Samco-systemet var den här säsongen 450 hektar i Finland. Vi har entreprenörer över hela landet som sköter sådden och har utrustningen för plastläggningen, men det är oftast odlaren själv som köper utsädet och plasten av oss.
Peltonen påpekar att fodermajs är ett intressant alternativ som grovfoder för många gårdar. Lämplig blandning är 1/3 majsensilage och 2/3 vallensilage.
I år har majsen lyckats särskilt bra, men enligt Berner lyckades odlarna bra även ifjol tack vare att Samco-systemet uttryckligen är planerat utgående från rätt så ogynnsamma förhållanden.
Läs också: Barenbrugs utmaning är att få fram utsäde för ändrat klimat