Bayer 2024 0044 2
Bayers ledartrio presenterade sig nyligen inför en publik. Den består av styrelsens ordförande Bill Anderson (mitten), Chief Talent Officer Heike Prinz (t.v.) och ekonomichefen Wolfgang Nickl. FOTO: Bayer
Jordbruk Marknad

Bayer utvecklar ett
alternativ till glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer utvecklar ett alternativ till det kontroversiella ogräsmedlet glyfosat. Koncernen genomför enligt egen utsago redan försök med den nya substansen på växande plantor. Målet är en lansering på marknaderna inom fyra år.

Enligt Bayer handlar det om den första banbrytande innovationen inom växtskyddet sedan trettio år. Det nya preparatet ska enligt planerna ersätta Roundup, som för första gången lanserades av amerikanska Monsanto 1974.

Bayer understryker att Roundup är ett tryggt ogräsmedel som kan användas riskfritt också i fortsättningen. Men framöver vill koncernen undvika fortsatta skadeståndsprocesser genom att lansera ett nytt alternativ till glyfosat.

Ersättare för glyfosat

Koncernen utvecklar redan ett ersättande ogräsmedel för glyfosat, rapporterar den tyska nyhetsbyrån dpa och tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Enligt tidningen befinner sig produktutvecklingen i försöksstadiet.

Den nya produkten saknar fortfarande namn, men koncernledningen bekräftar att preparatet redan testas på växande grödor. Preparatet betecknas av Bayer som den viktigaste omvälvande innovationen inom växtskyddet sedan 30 år.

Enligt planerna strävar Bayer till att introducera sin nya produkt inför odlingssäsongen 2028. Detta anses vara nödvändigt med tanke på utvecklingen av jordbruket och samhällets krav på ett moderniserat växtskydd.

Den tyska traditionskoncernen står inför ett viktigt vägskäl under ny ledning. Borta är den konservativa tyska koncernchefen Werner Baumann. I hans ställe tar US-amerikanaren Bill Anderson tyglarna i sin hand. Anderson lovar nya tag och nya produkter.

Genast i början av mars rapporterade Anderson en miljardförlust för 2023 och skulder till ett belopp av 35 miljarder euro samt planer på förestående uppsägningar av personal. Koncernens aktier föll till den lägsta nivån sedan 20 år.

Koncernledningen har övervägt olika alternativ för inbesparingar, som exempelvis möjligheten att överföra avdelningen CropScience, d.v.s. utvecklingen av växtskydd och utsäde, till en självständig enhet. Men detta torde inte vara aktuellt omedelbart.

Marknaden kräver förnyade produkter

Bayerkoncernen har de senaste åren hamnat i hetluften i samband med en kritisk debatt om användningen av glyfosat inom jordbruket, inte minst i EU. Bara med nöd och näppe lyckades EU-kommissionen i slutet av fjolåret förlänga tillståndet för glyfosat med tio år.

I den trängda situationen behöver koncernen goda nyheter. Till denna kategori hör de förestående planerna på nya och lovande investeringar och innovationer inom växtskyddet. Sådana löften belönas gärna med god press.

Bayer köpte Monsanto 2018 för mer än 63 miljarder US-dollar men den tyska kemikoncernen måste därefter blöda ordentligt som en följd av eviga skadeståndsprocesser i USA.

Amerikanska domstolar har formligen drunknat i tiotusentals fall av skadeståndskrav från cancerdrabbade patienter som hävdar att deras hälsoproblem är kopplade till hanteringen av glyfosat.