Metka Rojning 1 B
Att sköta ungskogsvården och röja sly är mycket viktigt för att undvika tillväxt- och kvalitetsförluster. Den här plantskogen röjdes i höstas och åtgärden gjordes ganska sent. Men nu har det planterade beståndet igen utrymme att växa till sig ordentligt.
Tema

Behandlingen av stöden för
skogsbruket framskrider stegvis

Det har gått att söka stöd enligt det nya incitamentsystemet för skogsbruket hos Skogscentralen sedan den 1 mars 2024. Sedan mars har Skogscentralen behandlat ansökningar om stöd för vård av plantbestånd och ungskog samt för vitaliseringsgödsling och hyggesbränning. Ansökningar om övriga stöd börjar behandlas stegvis under sommaren och hösten.

Behandlingen av ansökningar om stöd för skogsvägar, stöd för vård av torvmarksskog, miljöstöd och stöd för naturvård inleds senare än vad som tidigare hade uppskattats.

Behandlingen av stödansökningarna vid Skogscentralen inleds enligt följande:

- Behandlingen av ansökningar om stöd för skogsvägar inleds tidigast i juni-juli.

- Behandlingen av beslut om att påbörja planeringen av vård av torvmarksskog inleds tidigast i juli-augusti.

- Behandlingen av ansökningar om miljöstöd inleds tidigast i september.

- Behandlingen av ansökningar om stöd för naturvård inleds tidigast i oktober.

Efter att stödansökan öppnats har Skogscentralen behandlat ansökningar om stöd för vård av plantbestånd och ungskog samt för vitaliseringsgödsling. För närvarande är den genomsnittliga handläggningstiden för dessa stödansökningar cirka 20 dagar från det att ansökan inkommit till Skogscentralen.

Elektroniskt inkomna ansökningar behandlas snabbare än ansökningar som inkommit på blanketter.

Dessutom har enskilda beslut också fattats om stöd för hyggesbränning. Skogscentralen har behandlat ansökningarna om stöd för hyggesbränning manuellt för att skogsägarna skulle få stödbesluten innan vårens hyggesbränningsperiod börjar.

Utbetalning för vitaliseringsgödsling inleds i juni

Skogscentralen börjar behandla anmälningar om genomförande av vitaliseringsgödslingar i juni.

– Det lönar sig att i första hand göra dessa anmälningar i tjänsten Minskog.fi eftersom det påskyndar behandlingen av anmälningar och utbetalningen av stöd, säger skogsdirektör Anna Rakemaa vid Skogscentralen.

Anmälningar om verkställande av byggande och grundförbättring av skogsvägar, hyggesbränning och naturvårdsprojekt börjar behandlas tidigast i november-december. Skogscentralen betalar stödet efter att anmälan om verkställande har behandlats, alltså kan utbetalningarna av dessa stöd väntas först i slutet av året.

Anmälningar om verkställande av Kemera-stödda arbeten behandlas och stöd betalas ut kontinuerligt under hela året.

I Skogscentralens tjänst MinSkog.fi kan man söka stöd för vård av plantbestånd och ungskog samt för vitaliseringsgödsling.

– Vi rekommenderar att dessa stöd i första hand söks via tjänsten MinSkog.fi. Möjligheterna att ansöka om andra skogsbruksstöd kommer till tjänsten MinSkog.fi senare, säger Mikko Korhonen, chef för finansiering och granskning vid Skogscentralen.

Övriga stöd för skogsbruk kan sökas med blanketter som finns på Skogscentralens webbplats. De ifyllda ansökningsblanketterna med bilagor skickas till Skogscentralens registratorskontor på adressen: kirjaamo@metsakeskus.fi. Ansökningar som gjorts via tjänsten MinSkog.fi överförs direkt till Skogscentralens datasystem för behandling.