Jordbruk

Beslutsfattandet om tillstånd
att lyfta räntestödslån för
jordbruksinvesteringar inleds

NTM-centralerna kan nu börja fatta beslut om tillstånd att lyfta räntestödslån för investeringsstöd för jordbruk, meddelar Livsmedelsverket. Ansökan om tillstånd att lyfta lån inleddes den 5 december.

Utbetalningarna av investeringsstöd för jordbruk och startstöd för unga jordbrukare inleds i januari efter betalningsavbrottet vid årsskiftet. Betalningsavbrottet upphör den 5 januari 2024, varefter NTM-centralerna börjar fatta betalningsbeslut.

Livsmedelsverket betalar ut understöd till lantbruksföretagarnas konton i takt med att NTM-centralerna behandlar betalningsansökningarna. Det totala understödsbeloppet som beviljats i år är cirka 80 miljoner euro. Cirka 240 nya jordbrukare har beviljats startstöd för unga jordbrukare 2023.

Utbetalning och tillstånd att lyfta lån söks i Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä. En omsorgsfullt ifylld utbetalningsansökan eller ansökan om tillstånd att lyfta lån påskyndar behandlingen. Anvisningar för ansökan finns på Livsmedelsverkets webbplats. Man kan också be om råd av den egna NTM-centralen.