Värmen och torkan har betytt bråda dagar för företag som sysslar med bevattningsutrustning. Det är för sent att beställa stora bevattningsmaskiner för den här säsongen, men handeln med allt som håller befintliga system igång går het.
På den stora näthandelsplatsen Mascus finns bara två begagnade bevattningsmaskiner till salu i Finland, och bara en i Sverige. Det är ännu svårare att komma över en ny anläggning.
– Telefonen började ringa omkring den 15 maj, och sedan ringde den i ett kör fram till mitten av juni, säger Anssi Väättänen som är Vd på företaget Avagro i Letala.
– Fyra-fem veckor var det riktigt hektiskt. Telefonen ringde så att vi inte hade någon chans att svara alla. Och folk var här från åtta på morgonen till halv fem på eftermiddagen.
Kunderna kommer efter spridare, pumpar, slangar, ventiler och reservdelar till bevattningssystem.
– Vi kan vara ganska nöjda för vi hade ganska gott om varor. Några saker tog slut men kunderna var ju förstående, de insåg ju att man inte kunde ha allt på lager, säger Väättänen.
– Och det fortsätter, till exempel brandslangar har vi sålt dagligen.
Han bedömer att försäljningen under maj och juni varit upp 40 procent från motsvarande tid året innan.
Avagro började våren 2016 sälja svenska Rosenqvists bevattningsmaskiner. Men både 2016 och 2017 var somrarna regniga. Då en torr sommar sedan kommer är det sent att tänka på saken, leveranstiden är normalt 3-4 månader.
– Men vi har sålt också en av Rosenqvists bevattningsmaskiner på kort varsel, med bara drygt två veckors leveranstid. Och en av italienska Irtec, men de kan också normalt leverera på ett par veckor.
Mycket av kommersen gäller reservdelar och reparationer som håller befintliga system igång. Bolaget har också kontaktats av odlare som lagt av, inte har något att bevattna mera, men har en funktionsduglig maskin att sälja.
– Vi har kunnat förmedla några såna maskiner åt våra gamla kunder, säger Väättänen.
Mest är det lök-, kålrots- och morotsodlare som satt bevattningen i skick. Jordgubbsodlare har tänkt på bevattningen redan tidigare, och de som odlar sen potatis har inte någon kris ännu.