Dsc 1262
Lantbrukarna Thomas och Mattias Nilsson i Vindeln byggde en biogasanläggning vid sin mjölkgård 2011-2012. I samband med Bondebåten 2019 guidade bröderna en grupp besökare från Österbotten.
Jordbruk SLC

Biogasanläggning i Vindeln
unikt gårdsprojekt i Västerbotten

Den biogasanläggning som bröderna Thomas och Mattias Nilsson har etablerat vid sin mjölkgård i Vindeln är en unik satsning i Västerbotten. Av gödseln från den egna gården produceras både el och värme för eget bruk och försäljning.

I naturskön norrländsk miljö i Vindeln, drygt 60 kilometer nordväst om Umeå, driver mjölkproducenterna Thomas och Mattias Nilsson sitt företag Kulbäckslidens Lantbruk.

– Vi är tredje generationens lantbrukare. När vi övertog verksamheten 2001 fanns det 34 kor i anläggningen. Tio år senare hade vi ökat antalet till 150. Vi har också satsat på två mjölkningsrobotar, berättar bröderna Nilsson när de får besök av ett gäng nyfikna svenskösterbottniska Bondebåts-deltagare.

Det som ger Kulbäckslidens Lantbruk en speciell profil är den satsning på biogas som bröderna Nilsson har genomfört åren 2011-2013. De har förverkligat en idé som deras pappa ursprungligen fick redan på 1990-talet då han bland annat var inspirerad av liknande projekt i Tyskland.

Bröderna berättar att biogasbygget, som även knöts till LRF-projektet Gröna Piloter, inte precis gick som på räls när det var aktuellt. I ett skede var de rentav nära att lägga ner det hela. Genom att göra så mycket byggnadsarbete som möjligt på egen hand kunde de emellertid sänka totalkostnaderna betydligt.

– Hittills är vi den enda västerbottniska produktionsgården som har tagit i bruk det här alternativet. Den närmaste kollegan finns i Piteå. I Jämtland har man hunnit längre på det här området. Där finns ett tiotal verksamma biogasanläggningar idag, säger Mattias Nilsson.

Dsc 1267
Vikbyproducenten Bjarne Mara ställer några frågor till Thomas Nilsson i biogasbyggets rötkammare.

Fjärrvärmenät för tre hushåll

Thomas och Mattias Nilssons gård alstrar 17 kubikmeter gödsel per dygn. Gödseln pumpas till två gödselbrunnar på 350 kubik som värms till 37-38 grader och vidare till fortsatt behandling i två rötkammare.

Efter att bakterierna har ”gjort sitt jobb” samlas gas i en gummiblåsa och leds sedan vidare till en förbränningsmotor med generator som producerar både el och värme.

– En tredjedel av energiproduktionen behövs för uppvärmNing av själva biogasprocessen. En tredjedel består av värme som riktas till mjölkgården samt våra egna hushåll och ytterligare ett hushåll i närområdet. Vi har tagit i bruk ett eget fjärrvärmenät för ändamålet, säger Thomas Nilsson.

Den återstående tredjedelen av resultatet är el som i huvudsak säljs till Skellefteå Kraft. Målet för gården är att årligen producera 350.000 kilowatt försäljningsel.

Vad gäller elhandeln poängterar bröderna att den nischen i praktiken inte är så lätt som man kan förledas att tro. Att sätta sig in i allmänt snåriga regelverk har varit en extra utmaning att tackla.

Har ni haft några tekniska problem med biogasanläggningen?

– När det för en drygt månad sedan bildades ett tjockt skumlager i ena rötkammaren var det det första kännbara problemet. Dessutom börjar den nuvarande förbränningsmotorn vara uttjänt, så vi ska byta ut den snart, säger Thomas Nilsson.

Dsc 1269
Några kryssningsdeltagare kollar in förbränningsmotorn med generator som omvandlar biogasen till el och värme.

Utmanande tillvaro som mjölkproducent

Kulbäckslidens Lantbruk har för närvarande två extra anställda i sin verksamhet. Gården ägnar sig åt egen vall- och spannmålsproduktion i viss mån, men köper samtidigt in mycket kraftfoder i vardagen.

Thomas Nilsson kommenterar att tillvaron som mjölkproducent i Västerbotten är utmanande även om det allmänt taget har blivit lite bättre på sistone.

– Literpriset har dock sänkts med tio öre på senare tid och ligger nu på 3 kronor och 25 öre, säger han.

Har ni några planer på att bygga ut anläggningen ytterligare?

– Vi siktar på att köra vidare med det här formatet. Vi har inte tillräckligt med mark för att förstora. Dessutom sker det för mycket transporter i samband med den nuvarande verksamheten.

Det har rapporterats om att inte enbart svenska pälsdjursodlare utan även mjölkbönder och andra slags lantbrukare har råkat ut för olika slags trakasserier från djurrättskämpar. Har ni erfarenhet av detta?

– Nej, vi har tack och lov inte haft några sådana problem, säger Thomas Nilsson.

Dsc 1275
I bröderna Nilssons mjölkgård i Vindeln finns sammanlagt 155 kor. Den dagliga mängden gödsel som produceras uppgår till 17 kubikmeter.