Mara1
Det egna biogasprojektet har varit ett steg framåt för den ekologiska mjölkproducenten Bjarne Mara som anordnade en biogasdag i mitten av april. Här ses Mara utanför biogasanläggningens reaktor.
Jordbruk

Biogasproduktionen motsvarar
90 liter brännolja per dygn

Biogas var dagens tema då den ekologiska mjölkproducenten Bjarne Mara ställde upp med öppet hus i Vikby. Mara tog själv i bruk en biogasanläggning förra sommaren. Han är nöjd med resultatet även om det har funnits vissa barnsjukdomar i början.

Bjarne Mara hade räknat med allt från 10 till 200 besökare då han arrangerade öppet hus vid sin anläggning en eftermiddag strax efter påsk.

– På sociala medier hade jag främst bjudit in jordbrukare till evenemanget. Det finns helt klart ett ökat intresse för biogasalternativet och motsvarande byggen på fältet för närvarande, sade Mara medan han guidade runt besökare.

Att tillvarata och utvinna energi ur spillningen från sin boskap är något som Bjarne Mara haft i tankarna under lång tid.

Sommaren 2022 stod Mara biogasanläggning med panna och reaktor slutligen klar. Med egen naturgödsel kan han alstra uppvärmingsenergi för sitt fähus.

– Under vissa perioder har produktionen gått bra. Men under andra perioder har det funnits en del utmaningar och barnsjukdomar i början. Det har handlat om bakterieprocesser i reaktorn. Det är exempelvis viktigt att gödseln har rätt pH-värde och rätt temperatur.

– Med själva gasframställningen har det inte varit några problem. Resultatet på 150 kubik biogas, varav 60 procent är ren gas, motsvarar 90 liter brännolja per dygn, säger Mara.

Mara2
Svinfarmaren Johan Backlund från Oravais (till vänster) är intresserad av att bygga en motsvarande biogasanläggning. Även koldioxidekvivalenten för köttproduktionen kan förbättras på så vis, säger han.

”Vettig lösning även för mindre gårdar”

Svinfarmaren Johan Backlund från Oravais var en av de jordbrukare som hade slutit upp i Vikby för att ta del av information om Maras biogasbygge.

– Den här anläggningen är byggd på ett riktigt och vettigt sätt. Själv har jag planer på att göra en motsvarande satsning framöver. Den här typen av projekt är något som lämpar sig också för mindre gårdar.

– Jag ser framför allt tre fördelar med biogasprojekt av det här slaget. Kvävehalten i gödseln ökar via behandlingen samtidigt som luktproblemen med gödselspillningen minskar. Dessutom förbättras koldioxidekvivalenten för köttproduktionen, säger Backlund som tillägger att han även är inspirerad av ett aktuellt biogasprojekt vid en gård i Vittis.

Mara3
Intresserade jordbrukare slöt upp på öppet hus-dagen i Vikby.

Stöd kräver även egna pengar

Från och med i höst blir det möjligt för intresserade jordbrukare att ansöka om EU-finansierat investeringsstöd för biogasprojekt.

Det nya stödprogrammet motsvarar den tidigare versionen ”Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020”.

– Samtidigt gäller det att komma ihåg att investeringskostnaderna kan uppgå till 200-250.000 euro varav ungefär hälften ska bekostas på egen hand, säger Bjarne Mara som också betonar att gaspriserna borde förbättras.

– Själva har vi nya investeringar i tankarna, men något beslut är inte fattat ännu. Det kan handla om att satsa på elproduktion, biobränsle för fordon eller ett bygge av en ny reaktor, tillägger Mara.