Img 0807
Vinnaren Rosita Björk och arrangören Mats Sabel har sett recepttävlingen ur olika perspektiv. De är eniga om att finalkvällen var en jätterolig tillställning med väldigt bra stämning.
Livet på landet

Björkas gäddfärssås
valdes till Österbottens
smakligaste huvudrätt

Det blev Rosita Björk från Jungsund i Korsholm som tog hem första pris i recepttävlingen ”Österbotten på tallriken 2024” som under sommaren har arrangerats i samarbete mellan ProAgria Lantbrukssällskapets projekt ”Kvarken Plate” och Österbottens förbund. Sex utvalda finalister tävlade om titeln och vinnaren korades i samband med Närmatsdagen vid Älvtorget i Korsholm, i lördags.

Juryn som bestod av åsiktsstarka lokala matprofiler i olika form – Isabella Asplund, Kati Källman, Matias Jungar och Kenny Sundqvist – motiverade valet med att rätten är enkel, men representerar ett nytänk samt att det är vardagsmat som passar alla hushåll och som kan varieras efter tycke och smak.

Dessutom lyfter den fram en råvara som man först inte karaktäriserar som österbottnisk, men som i slutändan ändå är det.

Rosita Björk jobbar som lärarinna inom småbarnspedagogik i Sundom, Vasa, och för henne är matlagning något av en hobby.

– Det blir mycket freestylande för jag tycker inte om att följa recept, så därför blir det nu och då lite nya maträtter, säger hon.

Gäddfärssåsen kom till av en slump en eftermiddag då maten skulle vara enkel och barnen började bli hungriga. Det fanns gäddfärs i kylen och Rosita orkade inte göra gäddfärsbiffar utan slängde gäddfärsen i stekpannan och gjorde en sås av den.

Sambon som är både fiskare och snickare till yrket tyckte väldigt mycket om rätten och manade henne att skriva ner receptet.

– Sedan dess har det blivit naturligt att det är gäddfärssås jag lagar när vi har gäddfärs hemma, säger Rosita som beslöt sig för att skicka in receptet och lyfta fram gäddan som ett gott och bra livsmedel när hon såg att det skulle hållas en recepttävling.

– Jag for hem från finalen med en jättebra känsla i kroppen men trodde absolut inte att jag skulle vinna, för det fanns så många bra rätter där, säger hon.

Img 0739
Victoria Vikstrand, Mats Sabel och Harriet Sundholm jobbar alla i olika form med ProAgria Lantbrukssällskapets projekt ”Österbotten på tallriken!”, vars varumärke är ”Kvarken Plate”. Grundidén är att engagera österbottningar till ett nytänkande kring närmat och genom tävlingen har vi velat hitta en god huvudrätt som representerar Österbotten, säger Mats Sabel.

Nytänkande kring närmat

Upprinnelsen till recepttävlingen är gemensamma tankar och funderingar om att engagera österbottningar till ett nytänkande kring närmat, något som resulterade i ett samarbete mellan Österbottens förbund och ProAgria Lantbrukssällskapet.

Landskapsdirektör Mats Brandt berättar att de fick inspiration från Sverige där man på senare år tagit fram regionala landskapsmåltider, och efter det var steget inte långt att undra över hur en österbottnisk landskapsmåltid kunde se ut.

– Jag är glad över att Lantbrukssällskapet genast tog tag i saken och skulle gärna också se ett utvecklat samarbete med dem i andra former, säger Mats Brandt.

Med det menar han att Österbottens förbund och ProAgria ÖSL är ungefär lika stora organisationer med nästan samma verksamhetsområde. Och eftersom exempelvis markanvändning, klimatpåverkan och cirkularitet ligger i tiden och är gemensamma för dem båda tror han att de kunde ha stort utbyte av varandra.

Mats Sabel, sakkunnig för ”Kvarken Plate” vid ProAgria Lantbrukssällskapet och som har varit med och arrangerat recepttävlingen berättar att kriterierna var att minst 70 procent av råvarorna skulle vara av österbottniskt ursprung, precis som huvudingrediensen.

Tolv tävlingsbidrag lämnades in och efter en första gallring utsågs sex finalister.

Finalreceptens huvudingredienser bestod av gädda, id, abborre, lamm och griskind samt en vegetarisk rätt.

Kati Källman som satt med i juryn tyckte det var intressant att se hur frontalt olika jurymedlemmarnas perspektiv var och till en början hade alla sin egen favorit.

– Men det var så olika rätter att vi snabbt insåg att vi inte kan välja vinnare enligt poäng, berättar hon. Det var en väldigt jämn och hög kvalitet och vilken rätt som helst hade kunnat vinna, men vi ville välja något vardagligt som vem som helst kan göra.

Även Mats Sabel tyckte att alla rätter var fantastiska och att vissa av dem hade kunnat serveras på restaurang som ”fine dining”.

– Vi kommer snart att trycka upp finalrätterna och alla tolv deltagarrätterna i någon form av publikation, säger han. Det tycker vi de är värda.

Bjorkas Gaddfarssas Bjorkaksen Haukikastike 2 Foto Erik Ahman
”Björkas gäddfärssås” kom till av en slump en eftermiddag när maten snabbt behövde bli klar. Det fanns gäddfärs i kylen och jag orkade inte börja göra gäddfärsbiffar så jag slängde färsen direkt i stekpannan och gjorde en sås av den, berättar Rosita Björk. FOTO: Erik Åhman

Björkas Gäddfärssås för tre personer

Ingredienser:
- 2 msk matolja eller smör
- 400 gram gäddfärs
- 1 gul lök
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 msk citronsaft
- 2 dl grädde
- 1 dl dill
- 1 dl persilja
- 1 tsk vitpeppar
- 1 tsk citronpeppar
- salt
Tillredning:
Hacka och stek den gula löken i smöret tills den mjuknat, tillsätt gäddfärsen och stek tills vattnet kokat bort och färsen är genomstekt.
Tillsätt fiskbuljong, citronsaft och grädde, låt småkoka ett par minuter.
Hacka dill och persilja enligt tycke och smak, jag brukar ta en rejäl näve eller cirka 1 dl av varje, rör ner den i såsen.
Smaka av med citronpeppar, vitpeppar och salt.
Servera med kokt potatis eller potatismos och en fräsch sallad.