Tyskland och Frankrike har blivit skådeplatser för massiva bondeprotester, men oroligheterna har spritt sig till praktiskt taget hela Europa. Missnöjet ökar också i Östeuropa och oron för en upptrappning till våldsamheter växer.
De tyska demonstrationerna har löpt disciplinerat. De många traktorerna har förorsakat oreda på gatorna i Berlin och andra stora städer, men protesterna förblev fredliga. Följaktligen nådde bönderna sin målsättning att vinna folkets sympatier.
Nu måste bondeledaren Joachim Rukwied och hans stab snabbt utvärdera resultatet och omsätta aktionerna i synliga resultat. Det blir en svår balansgång för både bönder och regering att finna hållbara kompromisser om bland annat dieselbränslet.
Lika fredligt har det inte gått till på andra håll i Europa. De senaste åren har bondeprotester brutit ut i flera länder och sammandrabbningarna har inte sällan utmynnat i regelrätta slagsmål och till och med skottlossning.
Spaniens bönder förbereder demonstrationer
Den senaste tiden har det varit bråkigt i Frankrike, Belgien, Nederländerna och Polen, som alla är viktiga jordbruksnationer. Spaniens bönder vill härnäst följa de tyska kollegernas exempel och förbereder redan demonstrationer i Madrid i februari.
I Frankrike har demonstrerande bönder en lång tradition. Den franska befolkningen har länge fått vänja sig med avspärrade gator med flera tiotusentals arga producenter som mer eller mindre våldsamt protesterar över fallande priser på mjölk, kött och spannmål.
Ilskan riktar sig framför allt mot nya EU-direktiv, förbud mot bekämpningsmedel och import av utländska jordbruksprodukter. Regeringarna tvingas inte sällan att retirera från sina positioner eller anslå tilläggsmedel för jordbrukarna för att lugna ned stämningen.
Också nu har bönderna i Frankrike börjat aktivera sig på nytt.
Oroligheter i Nederländerna
Men det har också varit hett på jordbruksfronten i andra EU-länder. I Nederländerna har bönderna rasat mot regeringens planer att radikalt sänka landets utsläpp av kväveoxider fram till 2030. Planerna har förorsakat svåra kravaller på många håll.
För landets jordbrukare innebär planerna radikala nedskärningar inom boskapsskötseln. Enligt regeringen kommer gödselöverskottet att femdubblas fram till 2026. I praktiken förutsätter kraven kännbara kostnader för bönderna.
Bönderna är hårt pressade och känner sig förföljda. Nederländerna har de senaste åren upplevt massiva och ofta våldsamma bondeprotester. De har resulterat i upplopp, mordbränder samt blockader av motorvägar och gränsövergångar.
De hetsiga stämningarna eskalerade i upplopp, blockeringar av motorvägar och gränsövegångar samt till och med intrång på miljöministerns privata tomt, där gödsel dumpades, trots en massiv polisinsats.
Under en insats i Heerenveen sommaren 2022 måste polisen använda skjutvapen för att hålla mobben i schack. En demonstrant med traktor och vagn vägrade att följa polisens uppmaningar att stoppa ekipaget, varvid polisen sköt skarpt mot traktorn.