Dsc 1282
Omkring 180 deltagare i Bondebåten 2019 intog Wasalines restaurang för att under avslappnade former avnjuta en trerätters festmiddag på hemvägen till Vasa.
Jordbruk SLC

Bondebåten populärt
och trivsamt evenemang

Den andra upplagan av Bondebåten bjöd på föreläsningar, gårdsbesök i Västerbotten samt inte minst god mat och underhållning på hemvägen. Enligt Henrik Ingo på YA är det sannolikt att evenemanget får en fortsättning nästa år.

I arla morgonstund startade fyra busstransporter den 29 mars. Jordbrukare från hela Österbotten samlades för att åka västerut och avnjuta en dag i både förkovrandets och avkopplingens tecken.

– Deltagarantalet har i år ökat från cirka 160 till 183, säger Henrik Ingo, projektplanerare vid Yrkesakademin som arrangerade Bondebåten 2019 i samarbete med ProAgria ÖSL.

Under förmiddagen ordnades det på kontinuerligt vis tre parallella föreläsningar – allt från klimatpåverkan och biogasprojekt till ”Speeddate på bönders vis” och företagshälsovårdstjänster för lantbrukare stod på programmet.

På den svenska sidan kunde deltagarna välja mellan utflykter till bröderna Nilssons biogasanläggning i Vindeln, besöks- och greencaregården Mickelbo gård i Tavelsjö och Erik Bäckströms växtodlingsgård med imponerande maskinpark i Stöcke.

På hemvägen från Sverige var stämningen avslappnad och munter. En festmiddag med laxmousse, nötinnerfilé med potatisbakelse och pannacotta var en uppskattad höjdpunkt.

– Jordbruket i hela Europa är ställt inför betydande utmaningar för närvarande. Samtidigt är det ett mycket viktigt arbete som jordbrukarna utför, sade den belgiska gästen och föredragshållaren Geert van Bever under ett kort framträdande under festmiddagen.

Fortsättning är sannolik

Kommer Bondebåten-kryssningen att bli en återkommande tradition?

– Vi kommer att hålla ett utvärderingsmöte om ett par veckor. Det är sannolikt att det blir en fortsättning. Det finns möjlighet att erhålla finansieringsmedel från Korsgården 20+-projektet i två år till, säger Henrik Ingo.

Är slutet av mars den tidpunkt som gäller också framöver?

– Det har inte fattats något formellt beslut om den saken. Men slutet av mars har av praktiska skäl visat sig vara en lämplig tidpunkt för många jordbrukare. I år var kryssningen helt fullbokad. Det finns inte kapacitet att ta emot flera deltagare till den nuvarande färjan i Umeå-trafiken, säger Ingo.

Dsc 1244
Skogsmaskinsföraren Joakim Hästö från Vikby, Korsholm, hade möjlighet att testa en simulator och utföra skogsarbete på skärm i samband med Bondebåt-kryssningen.