De tyska bönderna har denna vecka fortsatt att protestera mot regeringens reformplaner, men också EU-politiken är nu mål för producenternas ilska. Fallande priser, hot om förlorade skattefördelar och skärpta restriktioner har drivit tålamodet till kokpunkten.
Upptakten skedde senaste vecka i form av långa traktormarscher till Berlin, där trafiken i huvudstadens centrum praktiskt taget lamslogs. Denna vecka har protesterna fortsatt i ett slags decentraliserad form med lokala aktioner mot strategiskt känsliga mål.
Ett av huvudmålen för veckans aktioner var Hamburgs hamn, som är ett centralt nav för den europeiska logistiken. Flera hundra traktorer rullade in i Hamburg och stoppade effektivt tillfartsgatorna.
Beslutet att blockera Hamburgs hamn fattades enligt polisens kännedom med relativt kort varsel. Gatorna fylldes snabbt av parkerade traktorer. Enligt demonstranterna inskränktes hamnens verksamhet dock inte påtagligt av aktionen.
1.500 bönder var på gatorna
Enligt tidningen Bild valdes hamnen till strejkobjekt på grund av Hamburgs läge som viktig, internationell transithamn för livsmedel. Demonstranterna hade också tagit detta som en förevändning för protester mot planerna på nya frihandelsavtal.
Enligt polisen var omkring 1.500 bönder ute på gatorna i Hamburg och förorsakade allvarliga trafikstörningar. Aktionen var riktad mot politikerna för att påminna om riskerna med nya pålagor som belastar jordbruket till bristningsgränsen.
Liknande aktioner har också förekommit på andra håll i landet. Bönder i norra Tyskland genomförde förra veckan aktioner mot mindre hamnar vid kusten. Ett 40-tal bönder blockerade en hamnterminal och stoppade effektivt hanteringen av gods på området.
Befolkningen i städer och på orter med blockerade gator och trafikstockningar har enligt opinionsundersökningar förhållit sig positivt till strejkerna, fastän aktionerna i många fall har försvårat det dagliga livet för vanliga medborgare.
Förståelse för bönderna
Mer än 80 procent av tyskarna visar förståelse för de strejkande jordbrukarna, enligt en opinionsundersökning som nyligen genomfördes på uppdrag av tidskriften Stern. Endast 18 procent av de tillfrågade saknade förståelse för blockaderna.
Upp till 81 procent av tyskarna anser att bönderna i princip strejkar för ett gott syfte. Det starkaste stödet för bönderna återfinns bland anhängarna av det högepopulistiska protestpartien AfD.
Hela 98 procent av AfD-anhängarna har förståelse för böndernas protester. 79 procent av de väljare som stöder de konservativa partierna CDU och CSU (motsvarar det finländska samlingspartiet) tar böndernas parti i den aktuella konflikten.
Anhängarna av de tre regeringspartierna visar också förståelse. Upp till 80 procent av det liberala FDP-partiet sympatiserar med bönderna och 70 procent av socialdemokraternas anhängare. Gröna väljare är något mer tveksamma med 61 procent.
Analysen visar också att befolkningen på mindre orter under 5.000 invånare till 88 procent stöder böndernas kamp. I storstäder med fler än 100.000 invånare har de tillfrågade personerna mindre förståelse för böndernas strejk.
Från Polen, Rumänien och Italien rapporteras också om tilltagande bondeprotester. Till skillnad från Tyskland, riktar sig protesterna i ifrågavarande länder framför allt mot Bryssel och EU-kommissionen.