Lpx 00001640
EU-kommissionen inför lättnader för att mildra jordbrukarnas osäkerhet inom EU:s matproduktion. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Bryssel prioriterar
Europas matsäkerhet

Mot bakgrunden av kriget i Ukraina och turbulensen på jordbruksmarknaderna har många medlemsländer krävt lättnader från kraven på träda och reglerna för växtföljd under nästa års odlingssäsong. Kommissionen går nu med på att återkalla uttagsskyldigheten och reglerna för växtföljd under 2023.

Skyldigheten att avsätta åkermark och hävandet av reglerna för växtföljd kommer enligt kommissionen att frigöra totalt 1,5 miljoner hektar för odling av spannmål.

Åtgärden ska mildra osäkerheten inom matproduktionen som ett resultat av kriget i Ukraina. Varje ton spannmål som produceras i EU bidrar till att trygga världens livsmedelsförsörjning, resonerar kommissionen.

Kommissionen hänvisar till en begäran från EU:s medlemsländer om införandet av ett tillfälligt undantag från reglerna om växtföljd. Undantaget gäller också bevarandet av icke-produktiva landskapsdetaljer på åkermark.

Höjer kapaciteten för EU-jordbruket

Åtgärden är ägnad att höja EU-ländernas gemensamma kapacitet att producera spannmål för livsmedelsproduktion. Varje ton spannmål som produceras i EU bidrar till att öka den globala matsäkerheten, understryker kommissionen.

Kommissionens förslag ska ännu skickas på remiss till samtliga medlemsländer innan det formellt kan antas. Den ovanliga åtgärden motiveras av de omfattande risker och den osäkerhet som just nu belastar det globala livsmedelssystemet.

Beslutet innebär undantag från standarden för skötselvillkoren inom miljösystemen och den biologiska mångfalden. Undantaget är tillfälligt och gäller endast odlingssäsongen 2023. Grödor som vanligtvis används som djurfoder är undantagna från systemet.

Enligt kommissionen är förslaget en noggrann avvägning mellan det globala behovet av livsmedel å ena sidan och skyddet av biologisk mångfald och markkvalitet å andra sidan. Kommissionen försäkrar att proceduren följer principerna för den gröna given.

Aktiverar EU:s krisreserv

I ett pressmeddelande framhåller kommissionen att den har reagerat med flera initiativ på de utmaningar för EU:s matförsörjning som har väckts av det ryska angreppet mot Ukraina.

Kommissionen har bland annat aktiverat jordbrukets krisreserv för att hjälpa de mest utsatta europeiska bönderna. Som en del av stödet till Ukraina har bönder fått hjälp så att de kan upprätthålla produktionen och återuppta exporten av spannmål.

Arbetet med de så kallade solidaritetskorridorerna börjar också bära frukt. Dessutom lanserade kommissionen nyligen den europeiska krismekanismen för livsmedelstrygghet (EFSCM).

I sitt meddelande om livsmedelstrygghet konstaterar kommissionen att Rysslands invasion av Ukraina har fått råvarupriserna att skjuta i höjden, vilket påverkar utbudet och efterfrågan inom det globala jordbruket.

Speciellt utsatt är den globala veteproduktionen på grund av kollapsen i Ukrainas jordbruk och Rysslands stora andel av vetemarknaden. Detta har starkt påverkat jordbrukets insatskostnader, särskilt för naturgas, kvävegödselmedel och bränsle.