Lundell A
Efter drygt ett års väntan har växthusodlare Mikael Lundell och hans bolag Stormskärs Växthus AB på Simskäla i Ålands norra skärgård fått landskapsregeringens godkännande till att uppföra ett vindkraftverk som i sin tur ger möjliggör en märkbar produktionsökning i växthusen.
Jordbruk

Byråkratins kvarnar bromsade
växthusodlares vindkraftverk

Efter mer än ett års väntan har växthusodlaren Mikael Lundell och hans bolag Stormskärs Växthus AB på Simskäla i Ålands norra skärgård äntligen fått landskapsregeringens klartecken att uppföra ett vindkraftverk som ger möjlighet att rejält utöka växthusens produktion.
– Det är kapacitetsökningen som ska betala investeringen, säger Mikael Lundell.

När Mikael Lundell  i februari i fjol ansökte om byggnadslov för en vindmöllan stoppades projektet av landskapsregeringens miljöbyrå och den dåvarande miljöministern Alfons Röblom från partiet Hållbart Initiativ, som de gröna på Åland kallar sig.

Enligt landskapsregeringen hade Vårdö kommuns byggnadsnämnd gjort ett formellt fel när byggnadslovet beviljades och myndigheten överklagade därför bygglovet till Ålands förvaltningsdomstol.

Lundell drog då tillbaka sin bygglovsansökan för att undvika en utdragen rättsprocess. Det formella felet var att det saknades ett miljötillstånd från landskapsregeringen.

Ministern och miljöbyrån ville i det skedet inte bevilja miljötillstånd utan sände i stället en begäran om utlåtande till EU-kommissionen i Bryssel, trots att det handlade om ett ärende där landskapsregeringen hade rätt att bevilja tillståndet oavsett kommissionens åsikt.

Tredje gången gillt?

Först sedan miljöministern avgått efter att hans parti Hållbart Initiativ lämnat regeringssamarbetet fick vindkraftverket grönt ljus sedan tillförordnade miljöministern Christian Wikström (Ob) nyligen överfört ärendet från enskild föredragning till beslut i plenum av hela landskapsregeringen.

På tisdag den 2 maj ska kommunens byggnadsnämnd på nytt behandla bygglovet för vindmöllan. Mikael Lundell tror förstås att det också nu blir ett ja, men han vågar ändå inte jubla på förhand.

– Det finns en besvärstid och nu får man hoppas att inte miljöbyrån överklagar ärendet på nytt när deras högsta chefer har gett klartecken.

Lundell hade redan från projektets början pratat med sina närmaste grannar som inte haft några invändningar mot vindkraftverket.

– Men det kan ju finnas sommarstugeägare eller någon annan som drar saken till förvaltningsdomstolen. Den avgörande punkten för miljöbyråns motstånd har varit att vindkraftverket föreslås byggas ”bara” 300 meter från ett Natura 2000-område.

Naturskyddsområdet inrättades i första hand för att skydda ett havsörnsbo. Men till saken hör att det numera finns så mycket havsörn på Åland att de anses som en viktig delförklaring till att den åländska ejderstammen har minskat rent katastrofalt. Örnarna har lärt sig att jaga ejderungar i flock.

Mikael Lundell har också pekat ut två alternativa platser för vindmöllan.

– Men nackdelen med dem är att de ligger närmare den bofasta bebyggelsen.

Inte ”dubbla” stöd för begagnad mölla

Eftersom Simskäla ligger i Norrhavet i slutet av Ålands Elandelslags elnät får Lundells vindkraftverk inte ha större maxeffekt än 800 kW. Han hoppas nu hitta en begagnad mölla som kan rustas upp i nyskick och som förhoppningsvis kan fås för halva priset jämfört med en ny med en prislapp på över en miljon euro.

– Men förutsättningen för att få investeringsstöd för en begagnad mölla är att den inte tidigare fått något stöd.

Ytterligare ett krav är att all elström som vindkraftverket producerar måste användas i produktionen på gården.

– På sommaren behövs inte all elektricitet från möllan, men det problemet kan lösas genom att under vinterhalvåret köpa in motsvarande mängd ström som produceras under sommaren.

Mesta värmen tas från havet

Mikael Lundell är ordförande för SLC:s trädgårdsutskott och hans 12.000 kvadratmeter stora växthusanläggning är redan nu extremt miljövänlig.

Sedan tio år utvinns värme ur havet med hjälp av 20 kilometer rör längs havsbottnen. Havsvattnet producerar mer än 95 procent av växthusens värmebehov, men eftersom systemet drivs med el köps i dagsläget den el som krävs för att ta vara på havsvärmen.

Stormskärs Växthus viktigaste gröda är vårlök/salladslök som odlas året runt. Odlingen kompletteras med nypotatis på våren, rädisor sommartid och bladselleri på hösten.