Jordbruk EU

Cap-stöden borde
kopplas till effektivitet

EU:s jordbruksstöd återspeglar inte tillräckligt unionens ansträngningar att främja ett uthålligare jordbruk. Stödmodellerna borde i högre grad stimulera gårdarna till mer produktivitet, klimatåtgärder och miljötjänster, skriver OECD i en rapport.

Enligt FN-organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD befinner sig EU:s livsmedelssektor i ett kritiskt skede. Branschen konfronteras med problem i form av bland annat effekterna av klimatförändringar, covid-19 och kriget i Ukraina.

Forskarna noterar att EU nyligen har genomfört en jordbruksreform. De senaste reformerna av den gemensamma jordbrukspolitiken har förändrat stödmodellerna, men skutan vänder alltför långsamt.

Trots CAP-reform, EU:s gröna giv och liknande åtgärder stagnerar den hållbara tillväxten. I några medlemsländer har emissionerna igen börjat öka. Utvecklingen har inte förändrats i önskvärd riktning, trots höga ambitioner.

Produktiviteten inom EU-jordbruket ökar långsammare än i OECD-länder utanför EU. Agrarsektorn har inte lyckats höja hållbarheten i förväntad utsträckning. Det råder fortfarande en klyfta mellan politiska ambitioner och faktiska resultat.

Rapporten efterlyser noggrannare föresatser för jordbruksstöden. Direktstöden borde i högre grad återspegla EU:s ambitiösa och mätbara politiska mål. Målsättningarna för en hållbar utveckling borde ses över.

OECD rekommenderar en grundlig diskussion om den gemensamma jordbrukspolitiken. Enligt rapporten har CAP utvecklats i rätt riktning, men rapportens författare rekommenderar att framtida subventioner ska kopplas till produktionen.