Catrin 1
Catrin Sandström har snabbt börjat trivas med nya jobbet och arbetsmiljön vid Ålands Hushållningssällskap och ser fram emot att hjälpa åländska jordbrukare att utveckla sina företag.
Jordbruk

Catrin ger tips om lönsamhet
och glädjerustar gammalt torp

Ålands Hushållningssällskaps nya affärsutvecklare Catrin Sandström trivs med ordning och reda och ser framemot att sätta sig in i sin nya tjänst.

– Och förhoppningsvis ska min ekonomiska rådgivning visa sig lönsam för odlarna, säger hon.

33-åriga Catrin är uppvuxen på en gård i Finström Stålsby där hennes föräldrar odlade bland annat chipspotatis och lök.

Men själv utbildade hon sig till ekonom vid Uppsala universitet och efter flera år som ekonomirådgivare för privatpersoner på en bank och arbete med redovisningar på en bokföringsbyrå tillträdde hon i slutet av februari det nya jobbet som affärsutvecklare vid Ålands Hushållningssällskap.

– Jag ville testa något nytt och flera av mina bekanta är aktiva odlare. Tidigare kallade hushållningssällskapet tjänsten för ekonomirådgivare så arbetets innehåll är fortfarande under utformning. Mycket beror på vad klienterna frågar efter och jag hoppas att folk hör av sig med både stort och smått.

Stöd också för rådgivningen

De första veckorna på den nya arbetsplatsen som finns i Ålands landsbygdscentrum i Jomalaby har mest handlat om att lära sig regelverket för arealstöden för att tillsammans med hushållningssällskapets övriga rådgivare hjälpa odlare med stödansökningar.

Men jobbet kan också handla om att exempelvis se över en gårds lönsamhet eller hjälpa till med start- och investeringsstöd med tillhörande kalkyler.

För den här typen av rådgivning kan rådgivaren ansöka om stöd för lantbrukarens räkning som ersättning för rådgivarens arbete.

– Och jag hoppas ju att att mina råd i slutändan ska visa sig lönsamma och på det sättet betala sig för odlarna!

Husrenoveringar stora passionen

Redan nu stortrivs Catrin med det nya jobbet och sina arbetskamrater.

– Det är ett gemytligt och trevligt gäng med stark gemenskap. Och odlarna är väldigt kunniga och driftiga med verkligt engagemang för sitt yrke.

Hemma i Stålsby har hon maken Pontus och 3,5-årige sonen Wilmer. Vintertid trivs hon med friluftsliv i skogen och på somrarna gillar hon att vara med båten ute på sjön.

Fast hennes verkliga passion är att renovera gamla hus!

- Mitt barndomshem där vi nu bor har vi redan fixat klart och nu håller vi på att rusta upp ett gammalt torp, säger Catrin som med van hand hanterar både miniräknare och snickarverktyg.