Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt, LPA, bjuder in österbottniska lantbruksföretagare till en Må Bra-dag i medlet av februari. Temat i år är ”Lätta på lasset!” och bland programpunkterna finns två författare med stark koppling till landsbygden samt en fysioterapeut specialiserad på psykofysiskt arbete och företagshälsovård.
– Jag hoppas att våra bönder tar ett så här fint tillfälle i akt, säger Susann Rabb som är projektarbetare för Ta hand om bonden.
Den 15 februari är datumet att reservera för den som önskar delta i Må bra-dagen som ordnas på Bock’s Brewery i Vasa, anmälan bör dock vara inlämnad innan den sista januari.
– Målet med Må bra-dagarna är att bönderna ska få komma ut och träffas, säger Susann Rabb. Och tänk att man får möjlighet att delta i en sådan här dag helt gratis, med frukost, lunch och eftermiddagskaffe och ett fint program.
Utöver att anställda vid LPA kommer att informera om aktualiteter består programmet av författarbesök och sång samt tips och råd om hur man själv kan stöda sitt välmående.
Fysioterapeut Christina Wiik kommer att prata om livskraft och hur hålla igång den även under svåra tider. Hon är specialiserad inom psykofysiskt arbete och företagshälsovård och fungerar även som kognitiv beteendeterapeut och arbetshandledare.
Christina, som har sin verksamhet baserad i Korsholm, är också en av dem som Susann Rabb och Ta hand om bonden-projektet samarbetat med i flera år tack vare tillgången till köptjänsteförbindelser.
Författarna Axel Åhman och Mikaela Strömberg kommer att gemensamt berätta om sina senaste böcker, Eldsjäl respektive Rågången, som båda har stark förankring i landsbygden.
Axel är känd från humorgruppen KAJ, medan Mikaela tidigare har arbetat som jurist på SLC. Numera jobbar hon vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap.
Ständiga förändringar och tungt världsläge
Susann Rabb samlade senaste vecka de aktuella talarna till stadsbiblioteket i Vasa för att gå igenom innehåll och riktlinjer inför evenemanget. Axel och Mikaela deltog via Teams, då olika omständigheter hindrade dem att närvara.
– Temat ”Lätta på lasset!” kom av att vi vill ordna en dag för bönderna så att de får träffas och få med sig lite stöd och hjälp i tuffa tider, förklarar Susann.
Fortgående förändringar och det svåra världsläget inverkar direkt på böndernas verksamhet, många förnödenheter har stigit i pris.
– Många har länge haft ekonomiska utmaningar och har svårt att hitta ork och motivation, fortsätter hon. Då är det bra att ta en stund för sig själv och lätta lite på lasset.
Christina Wiik menar att det är viktigt för oss att vända sig inåt i tuffa tider.
– Vi blir söndermosade av hårda nyheter, det är svårt att inte bry sig och vi kan lätt drabbas av maktlöshet, säger hon. Jag kommer att prata om den livskraft man kanske kan hitta genom att vända sig inåt och bli mera med sig själv.
Axel Åhman tycker temat är intressant.
– Det anknyter till våra böcker och är något jag har tänkt mycket på, säger han. Man kanske gräver ner sig mycket i sitt arbete och i alla måsten. En viktig del av min bok är att karaktärerna hittar en gemenskap, ett sätt att dela börda och ansvar på och det är något vi kunde lyfta upp.
Hur vi reagerar och tar oss an svåra saker är av största vikt, menar Christina som vill uppmuntra till att vi ibland vänder på vårt sätt att tänka.
– Ju mer vi tänker bakåt och ältar det som varit, desto mer blir vi offer av vår erfarenhet, säger hon. Men vi är mer än våra erfarenheter, för vi har olika möjligheter och vi klarar inte av livet om vi inte lyckas se ljuset på nåt sätt.
Viktigt vårda sina relationer
– Många bönder har ingen att fundera över saker med eller någon som driver dem, eller så har de drabbats av låst läge orsakat av stridigheter och inflammerade relationer, konstaterar Susann. Konklusionen blir att man ska vårda sina relationer och försöka ha människor runt sig som kan fungera som stöd och sparring.
Christina lägger till att vi inte har fler relationer än vi själva kultiverar.
– Men stillhet, vila och ensamhet kan också vara oerhört berikande, säger hon. Balansen mellan gemenskap och ensamhet är viktig.
Att Axel Åhman och Mikaela Strömberg gör ett gemensamt boksnack bottnar i att deras senaste böcker kom ut ungefär samtidigt i höstas och de verkar trivas i varandras sällskap.
Axel skriver om bygemenskap och tar sig an teman som psykisk ohälsa, utbrändhet och depression, liksom de utmaningar landsbygden drabbas av i form av åldrande befolkning och försämrad service, medan Mikaela berör ämnen som utanförskap, ensamhet och hemligheter.
– I båda böckerna finns starka och roliga personer och jag tycker att Eldsjäl och Rågången passar bra in i det här sammanhanget, säger Mikaela. Böckerna är olika men humorn är viktig i båda.
– I ett konstverk kan du komma åt den roliga dimensionen och jag tycker det är viktigt att det här är seriösa böcker som rör sig på landsbygden, fortsätter hon. De handlar om stora frågor i livet och utspelar sig i små byar.
Axel tror att Må bra-dagen blir intressant och hälsar bönderna:
– När kom du senast ut för att hänga med kollegor och människor som jobbar med samma sak som du? Jag tycker att det i sig är orsak nog att ta sig ut, det ger någonting att träffa sådana som är i samma situation som en själv.