Abc1
I mitten av juni ordnar LPA en kurs i välmående, Lantbruksföretagarens välmående-ABC. En som inte ångrar att han gick kursen i fjol är köttproducenten Jan-Erik Hedman. Jag fick många tankeställare när jag deltog i utbildningen, säger han.
Jordbruk

Dags att anmäla sig
till ny kurs i välmående

I fjol deltog köttproducenten Jan-Erik Hedman i utbildningen Lantbruksföretagarens välmående ABC. En utbildning som gav honom mycket. Nu ordnas samma kurs på Åland och arrangören hoppas på många deltagare igen.

– Jag fick många tankeställare när jag deltog i utbildningen. I dag hanterar jag stress bättre och brusar inte upp mig över småsaker. Jag rekommenderar verkligen utbildningen åt andra jordbrukare, säger Jan-Erik Hedman, nötköttsproducent i Övermark i Närpes.

I fjol deltog han i LPA:s utbildning Lantbruksföretagarens välmående ABC. En kurs som riktar sig till alla lantbruksföretagare som vill stärka sin egen och andras psykiska välmående. Då deltog tjugo lantbrukare och nu ordnas samma kurs igen på Åland den 14-15 juni.

– Tanken med kursen är att deltagarna får komma bort från sin gård och diskutera saker som välmående och psykiskt välbefinnande. Den följer Mieli ry:s upplägg, men vi har skräddarsytt den så att den bättre passar för lantbruksföretagare, berättar Susann Rabb, som leder kursen tillsammans med Pia Franzén, assistent för LPA:s projekt Ta hand om bonden.

– Viktigt att poängtera är att kursen passar alla. Fokus är på välmående och allt vad det omfattar och hur man kan förebygga illamående, säger Franzén.

Viktigt med fokus på välmående

Hedman beskriver kursen som ett avbrott i vardagen där han tillsammans med de övriga fick möjlighet till reflektion.

– För mig var det litet av en kort semester som LPA dessutom ersätter. Det var mycket intressant att få en stund med andra och diskutera saker som vi jordbrukare annars är rätt dåliga på att ta upp – nämligen välmående, säger han.

Hur mår jordbrukarna i dag?

– Med tanke på den osäkra situationen som vi har i dag upplever säkerligen många stress. Något jag lärde mig på kursen var att jag inte kan påverka de stora frågorna. Så jag har slutat ta stress över saker jag inte kan påverka och det är ett sätt som jag lärt mig att minska på stressen, säger Hedman.

Och fortsätter:

– Jag har också insett att sådant jag upplevde som stora bekymmer förr egentligen är små bekymmer. Kursen gav mig många nya perspektiv som gör att jag hantera min vardag mycket bättre.

Abc6
Att fokusera på välmående är viktigt som jordbrukare. Det konstaterar köttproducenten Jan-Erik Hedman som i fjol deltog i LPA:s kurs Lantbruksföretagarens välmående-ABC. Bredvid honom Susann Rabb som håller i trådarna för samma kurs som ordnas på Åland i juni.

Olika områden behandlas

Upplägget för kursen är diskussioner och genomgång av psykisk hälsa som en del av välmående och hälsa. Sedan behandlas områden som känslor och människorelationer och hur de påverkar det egna välmåendet. Även stresshantering och livsstil är ämnen som behandlas.

– Lika måna som våra jordbrukare är om sin produktion borde de också vara om sitt eget välmående. Tanken med kursen är att deltagarna också fokuserar på sitt eget välmående och mår bra. Vi vill ge deltagarna verktyg för att må bättre, säger Franzén och Rabb.

I flera år har Susann Rabb varit projektarbetare för ”Ta hand om bonden”. Ett projekt som hjälpt många lantbrukare som upplever olika utmaningar i vardagen. Under sin tid inom det projektet upplever hon att välmående är något som inte längre är tabu inom jordbruket.

– Jag upplever tankesättet har ändrat. Fler jordbrukare har börjat inse vikten av att också fokusera på sitt eget mående och det tycker jag är mycket bra. Livet för med sig med- och motgångar och det gäller alla och det är bra att kunna diskutera och vända sig till andra om det blir för tufft, säger hon.

Den sista anmälningsdagen för Lantbrukarens ABC-utbildning är den 13 maj. Anmälan kan göras elektroniskt här.