Ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum för bekämpning av antibiotikaresistens ska grundas i Danmark. Ett samförståndsavtal om saken tecknades nyligen med det internationella forskarnätverket för jordbruk CGIAR.
Danmarks hälsominister Ellen Trane Nørby berättade på måndagen att avtalet blev klart under en konferens i Seattle. Enligt ministern kommer centrumet att sysselsätta mellan 400 och 500 personer då det startar sin verksamhet.
Beslutet har skett i samråd med Världsbanken efter en längre dragkamp om den slutliga placeringsorten. Danmark har sannolikt dragit nytta av landets många erfarenheter på området.
Landet har en gedigen forskning kring antibiotikaresistenta MRSA-bakterier inom grisproduktionen. De senaste åren har användningen av antibiotika minskat påtagligt. Danmark betecknas som ett föregångsland när det gäller att tackla resistenta bakterier.
Resistensen har inga gränser
Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot folkhälsan. Redan i dag dör årligen omkring 33.000 européer av bakterier som är resistenta mot antibiotika, säger Ellen Trane Nørby i ett pressmeddelande.
Världshälsoorganisationen WHO räknar globalt med upp till tio miljoner drabbade patienter årligen fram till 2025. Det innebär att resistenta bakterier kommer att skörda fler offer än cancer. Den utvecklingen kan vändas med internationellt samarbete, hoppas ministern.
Danmarks miljö- och matminister Jakob Ellemann-Jensen påminner om att Danmark har fått internationell erkänsla för ett långvarigt arbete med antibiotikaresistens hos både människor och boskap. Resistenta bakterier känner inga gränser.
Det nya centrumet stärker ytterligare Danmarks möjligheter att bli ledande på området, då internationella toppforskare kommer till landet för att arbeta med utmaningen. De nya kunskaperna ska delas och utvecklas med hjälp av experter från hela världen.
Tidtabellen för projektet är ännu inte klar. Centret har preliminärt fått arbetsnamnet The International Centre for Interdisciplinary Solutions on AMR, men detaljerna ska ännu diskuteras då helheten klarnar.
Försäljningen övervakas dåligt
Antibiotikaresistens är ett stort problem i stora delar av världen, där antibiotika ofta går att köpa utan recept för både människor och djur. Om antibiotika används i rikliga mängder ökar risken för resistens.
Antibiotikaresistens hotar att bli en bomb i utvecklingsländerna. Detta kommer forskarna också att ta under lupp då det nya centrumet blir klart. Kunskaperna om faran ska spridas genom samarbete tvärs över landsgränserna.
Också i Europa har antibiotikaresistens snabbt blivit vanligare. Mest kritiskt är läget i sydliga länder som Italien och Grekland. I de nordiska länderna är användningen av antibiotika redan starkt reglerad.
Samma trend gäller veterinärmedicinsk antibiotika inom boskapsproduktionen, där försäljningen är störst i Spanien, Portugal och Cypern. De nordiska länderna inklusive Finland använder generellt mycket små mängder antibiotika inom jordbruket.