Jordbruk EU

Danmarks matexport
slog nytt rekord 2022

Fjolåret blev ett nytt rekordår för Danmarks livsmedelsexport. Särskilt efterfrågade var danska mejeriprodukter. Exporten inom denna sektor ökade med hela 30,8 procent under 2022. Danmarks samlade matexport ökade med 13,3 procent.

Danska livsmedel är populära ute i världen och danskarna sköter tydligen sin marknadsföring på ett effektivt och professionellt sätt. Livsmedelssektorns export fungerade oklanderligt under året, trots svår internationell osäkerhet.

Livsmedelssektorn har levererat ett betydande bidrag till den danska ekonomin med stora exportintäkter och sysselsättning av omkring 180.000 personer på hemmaplan i Danmark, säger Martin Kristian Brauer som är chefsekonom hos Landbrug & Fødevarer.

Enligt rapporten har de utländska kunderna varit särskilt nöjda med danska mejeriprodukter. Försäljningen inom denna sektor ökade under året med hela 30,8 procent.

Exporten av mejeriprodukter har bidragit till att kompensera obalansen på de globala marknaderna, där priserna på mejeriprodukter ofta pressades till ovanligt höga nivåer, konstaterar Brauer.

De danska mejerierna har framgångsrikt lyckats öka de sålda kvantiteterna. Det tyder på en välskött och konkurrenskraftig sektor. Sammantaget har exporten inom nästan alla livsmedelsgrupper ökat i värde och mer än hälften har också ökat i volym.

Enligt Brauer är detta ett uttryck för Danmarks starka konkurrenskraft på området. Tyskland är fortfarande Danmarks viktigaste exportmarknad till ett samlat belopp av 4,27 miljarder euro.

Efter Tyskland följer andra grannländer som Sverige och Polen. Trots en avtagande tillväxt i Danmark och inom världshandeln, är livsmedelsklustret mindre känsligt för störningar i ekonomin än andra branscher.

Därmed kan vi räkna med fortsatta exportframgångar som upprätthåller den danska ekonomin och tryggar sysselsättningen inom livsmedelsproduktionen, fastställer Martin Kristian Brauer.